Alemka Markotić komentirala trenutnu situaciju s koronavirusom

Foto: Screenshot

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić danas je komentirala trenutnu situaciju s koronavirusom.

“Situacija je trenutno s brojem oboljelih od korone stabilna i to možete vidjeti na portalima, nešto malo se bilježi trend povećanja, međutim samo u broju oboljelih ne hospitaliziranih ili umrlih i tako je u većini zemalja Europe trenutno. Ono što se sada prati je jedna nova varijanta omikrona koja ima nešto više mutacija nego što su imale ove dosada, nema zasada relevantnih podataka koji bi govorili o tome da se radi o težoj kliničkoj slici ili da te varijante ne bi mogle biti detektirane postojećim kliničkim testovima niti da postojeći lijekovi ili cjepiva ne djeluju#, istaknula je Markotić, prenosi HRT.

“Ono što ćemo vjerojatno imati i sada je ono što imamo zadnje dvije godine, a to je da će u velikoj većini slučajeva postojeći lijekovi djelovati. Cjepiva, a i ide i nova generacija cjepiva, štite i od oboljevanja i težih oblika bolesti, ali ne i sto posto od infekcije. Nadam se da ćemo kao južna hemisfera tijekom zime proći relativno dobro priču s koronom ove godine”, dodala je.

Prema izvješću sa službene stranice koronavirus.hr u posljednjih sedam dana zabilježena su 153 nova slučaja, trenutno su aktivna 272 slučaja, a umrlo je pet osoba. U Hrvatskoj novi sojevi virusa nisu zabilježeni.

Markotić je dodala kako će se pratiti preporuke Europskog centra za kontrolu bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije “a oni koji su ugroženi su starije osobe s brojnim kroničnim bolestima”.