“Trebaš li me” Matije Cveka i Z++ najemitiranija domaća pjesma 2022., evo koje su još ušle u TOP 10

Foto: Press / HDS ZAMP

Hit “Trebaš li me” u izvedbi Eni Jurišić i Matije Cveka i službeno je najemitiranija pjesma domaćih autora u 2022. godini, po podacima stručne službe ZAMP Hrvatskog društva skladatelja predstavljenima danas u Zagrebu.

Obradivši ukupno 294.157 djela te preko 17,6 milijuna njihovih izvedbi na koncertima te radijskom i televizijskom eteru, služba ZAMP, uz poslovne rezultate 2022. godine, predstavlja najuspješnije autore i najemitiranije pjesme koje predvodi autorska suradnja Matije Cveka i producenta Zvonimira Husnjaka, poznatijeg kao Z++.

Nakon osvojenih Porina i Cesarice, ovo je još jedno u nizu priznanja za hit koji je proveo čak 20 tjedana na prvom mjestu HR TOP 40 liste singlova: “Trebaš li me je definitivno pomaknula moje granice u svakom smislu. Osigurala je predivne potvrde od strane publike i struke, učvrstila moju poziciju kao autora i izvođača te, nadam se, označila jedan period hrvatske pop glazbe. Zahvalan sam pjesmi što je proizašla iz mojih misli, zahvalan sam Eni koja ju donijela na najposebniji mogući način te Zvonimiru Husnjaku Z++ koji ju oblikovao uvjerljivo, suvereno i u skladu s vremenom u kojem živimo“, izjavio je Matija Cvek.

Posljednja pjesma koju je Parni Valjak snimio s Akijem Rahimovskim, “Ponovo” (autor glazbe i teksta Husein Hasanefendić), druga je najemitiranija domaća pjesma prošle godine, a slijedi još jedno ime koje nas je prerano napustilo – Massimo i njegova izvedba hita “Mali krug velikih ljudi” autora Ivana Dečaka.

Detourova pobjednička pjesma 69. Zagrebačkog festivala, “Nekad je bilo bolje” autora Nenada Borgudana, na četvrtom je mjestu. Iza nje su Silente i “Poljubi me za kraj” (autori Tibor i Sanin Karamehmedović), zatim “Jel’ ti reka ‘ko?” u izvedbi Petra Graše koji je, uz Vjekoslavu i Tonča Huljića, i autor pjesme. Sedma je “Refužo” autora Ive Jagnjića i njegovog benda Dalmatino, a osma Massimova “Zamisli” čiju je inicijalnu ideju Rajka Dujmića završio Ivan Dečak. Uspješnica prošlogodišnjeg Splitskog festivala “Jube moja znaj” (autori Neno Belan, Nikša Sviličić) u izvedbi Nene Belana i Fiumensa na devetom je mjestu, a listu zatvara još jedna pjesma sa Zagrebačkog festivala, i to onog iz 2021. godine: “Ptice” Matije Cveka koju je napisao u suradnji s Alanom Dovićem.

Na medijskoj konferenciji je Nenad Marčec, direktor HDS ZAMP-a, uručio Cveku, autoru dviju pjesama u prošlogodišnjih top 10, mikrofon kao prigodan poklon. S njim će se, rekao je Marčec, „u budućnosti glas ovog uspješnog glazbenika još bolje čuti. Drago nam je što je ovaj vrijedan i talentiran umjetnik sa svojim suradnicima zadnjih godina osvježio glazbenu scenu. Nama u HDS ZAMP-u nastupima, javnim emitiranjem i online streamanjem svojih pjesama daje sve više posla, ali kao „glas autora“ čija prava ostvarujemo, to svakako podržavamo.“

Listu od deset najuspješnijih autora u Hrvatskoj čine imena s bogatim katalogom pjesmama iza kojih su desetljeća hitova koji se i danas rado slušaju u domaćem eteru. To su, abecednim redom imena: Ante Pecotić, Branimir Mihaljević, Husein Hasanefendić Hus, Miro Buljan, Neno Belan, Predrag Martinjak, Tonči i Vjekoslava Huljić, Zdenko Runjić te Zlatan Stipišić Gibonni.

Najzastupljeniji regionalni autori u domaćem eteru su Dušan Bačić, Edin Šaran, Momčilo Bajagić Bajaga, Nedim Babović i Zlatko Arslanagić.

Pet najpopularnijih inozemnih autora u Hrvatskoj su Bruce Springsteen, Ed Sheeran, Sting, Max Martin te Kevin Richard Parker (Tame Impala). Najemitiranija pjesma inozemnih autora u Hrvatskoj u 2022. bila je “Cold heart” Dua Lipe i Eltona Johna.