Tražite li ideju za vikend bijeg ovog ljeta – Općina Plitvička Jezera vas očekuje!

Foto: Nikola Zoko

Krenete li u prema moru iz kontinentalnog dijela Hrvatske ‘starom’ cestom dopustite da vas oduševi Općina Plitvička Jezera. Teritorijalno počinje nakon Koranskog mosta koji spaja Karlovačku i Ličko-senjsku županiju, odnosno nakon Općine Rakovice.

Nacionalni park Plitvička jezera (zaštićen od strane UNESCO-a) svjetski je poznata lokacija na ovoj destinaciji, ali kad samo jednu noć prespavate u ovoj općini shvatit ćete da Plitvička jezera, nude puno više! Tu možete odabrati hoćete li spavati u jednom od hotela ili odabrati seosko gospodarstvo dopuštajući da vas ujutro probudi miris svježeg kruha. Tu možete sjesti na bicikl i voziti desetke kilometara istražujući prirodu koja ovdje osvaja na prvu, ali i obuti dobre tenisice te pješice proći šumarke, proplanke i brdo Medvjeđak te se Ziplineom spustiti u kotlinu sela.

Plitvička jezera otkrit će vam ljepotu administrativnog središta Korenica, ali i malih sela u kojima žive nasmijani ljudi koji vam odmah nude gostoprimstvo, obiteljske restorane o čijim ćete okusima razmišljati danima, ali i skrivena mjesta poput vojnog aerodroma Željava koji na poseban način priča priču o prošlosti. Posebna je Općina Plitvička Jezera, koju s pravom brojni turisti nazivaju pravim biserom Hrvatske!

Želite li je istražiti, provesti nezaboravan vikend, ali i godišnji odmor daleko od buke i gužve, ova destinacija pravi izbor ovog ljeta! Općina Plitvička Jezera ima čak 42 naselja u kojima žive vrijedni ljudi. Mahom se bave turizmom, poljoprivredom i stočarstvom, pa ovisno o tome na čijim ste vratima OPG-a u ovoj općini možete uživati u nekoliko vrsta Ličkog sira, pojesti finu janjetinu, zasladiti se domaćim pekmezom od šljiva ili nazdraviti s domaćinom šljivovicom. Na nekim OPG-ovima ćete zajahati konja, na nekima vidjeti kako se uzgajaju magarci…

Spavajte poput kraljeva!
Kad ste na destinaciji Plitvička jezera ne zaboravite da ćete se dobro naspavati ljeti. Dani su topli, a večere prohladne i ugodne za spavanje pod vedrim nebom prepunim zvijezda. Odaberete li spavanje u novootvorenom hotelu Lyra, oduševit će vas Healthness koncept ovog mjesta, ali i činjenica da vam se u sobi nalazi teleskop. Pogledajte u nebo i prepoznajte zviježđe Lyra koje se nalazi upravo iznad ovog hotela. s ove destinacije krenite u razgledavanje Plitvičkih jezera električnim biciklom jer kružna vožnja ( 20 km) će vam otkriti prave bisere ove destinacije.

U Općini Plitvička Jezera možete spavati i u nacionalnom parku u kojem se nalazi čak tri hotela. Kad se umirite iz vlastitog ćete kreveta čuti šum vode na Velikom slapu. Za one koji vole gradsku vrevu je i treći hotel ove destinacije- Macola. Nalazi se u centru Korenice, a idealan je za sve one koji ovu destinaciju koriste kao pauzu na putu prema jugu ili kontinentalnom dijelu Hrvatske. No, brojni turisti u Općini Plitvička Jezera na poseban način vrednuju privatni smještaj – mala obiteljska gospodarstva koja uz krevet nude puno više. Tu se osjeti ljepota života u Lici, dan počinje mirisnim kruhom i domaćim delicijama koje se nađu na stolu.

Istražite Plitvička jezera biciklom!
Kad pitate strance koju atrakciju na Plitvičkim jezerima vole najviše – reći će vam e-biking. Kako i ne bi kad se na turu kreće u društvu vodiča, a u dvadeset kilometra koliko traje jedna od ruta možete vidjeti puno. Tvrtka Plitvice Bike& Bad specijalizirana je upravo za takav doživljaj, a vodič Antonio Hodak enciklopedija je na dva kotača. Dok savladavate cestu koja prolazi kroz sela dolazeći do cilja: nekadašnjeg aerodroma Željava, čut ćete puno o povijesti ali i sadašnjosti ovog kraja.

Foto: Nikola Zoko

U njegovom društvu ćete zaviriti u unutrašnjost jednog od tunela ovog aerodroma (u kojeg se moglo smjestiti čak 58 migova) koji je povezan s ostala tri – dva u Hrvatskoj i jedan u susjednoj Bosni. U kružnoj ćete ruti potom krenuti prema američkom avionu koji se nalazi na jednoj od pista te naravno, kao i svi zaviriti u njega. Dok vozite ovu rutu gledajte i prirodu – neka vas ne iznenade srne i zečići, lisice i brojne ptice koje vam ulaze u fokus poput statista najljepšeg filma. Ruta e-bike-om s vodičem u trajanju od 2 sata košta cca 35 eura (ovisno o ruti koju birate), a doživljaj koji ćete imati nakon je nešto o čemu nećete prestati razmišljati.

Riješite se stresa na Zipline-u, jednim od pet ležećih zip linea u komadu u Europi!
Još je jedan doživljaj koji oduševljava u Lici! Riječ je o Zipline atrakciji Pazi Medo 80 metara iznad zemlje koji vam omogućava ‘let’ brzinom od 120 km/h. Spada u jedan od najdužih zipline poligona u ovom dijelu Europe (čak dva kilometara u komadu) koji u potpunosti pruža poseban doživljaj. Nalazi se u selu Rudopolje na mjestu s kojeg puca pogled na planinski masiv Plješevicu ali i polja prepuna cvijeća. Upravo s jedne točke Plješevice kreće spuštanje prema kotlini, u ležećem položaju. Panorama je očaravajuća, a atrakcija je za cijelu obitelji!

Foto: Nikola Zoko

Tradicija VS moderno na tanjuru!
Upravo to možete doživjeti u Lici. Ovdje se ističe to koliko je hrana domaća, u proizvodnji namirnica sudjeluje većina OPG-ova, a vlasnici restorana kupuju domaće i svježe kako bi na stol krajnjim gastronomija poslužili ono najbolje. Tradicionalno u lici se jede janjetina, sir i sve prerađevine od kojih su najzanimljiviji kiselo mlijeko i basa, glavno jelo je nezamislivo bez krumpira a slastice bez šljiva. Upravo ovo voće je u Lici najučestalije- žene od njega rade pekmeze, a muškarci ‘peku’ tradicionalnu šljivovicu.

Foto: Nikola Zoko

Kako to izgleda kad se spoji tradicija, ali i moderan način posluživanja hrane možete doživjeti u Vili Velebita. U većini dana u ovom ćete restoranu zateći i vlasnika, vedrog i nasmijanog Deana Vukobratovića koji će vas s vrata odmjeriti i procijeniti kakav ste gastronom. Naprosto će uživati kad vidi koliko uživate u hrani, a na pohvalu njegove mekane teletine i janjetine (koja nema mirisa), domaćeg kruga s češnjakom ili zapečenih palačinki s basom samo će se zadovoljno nasmijati. Vrlo je popularan u Općini Plitvička Jezera, pa želite li doći s većim društvom obavezno najavite svoj dolazak!

Zavirite u sela – oduševit će vas njegovi stanovnici! Jedna od takvih priča je i ona o mladom bračnom paru Marini i Slavenu Nikoliću koji će vas, s kćerima Josipom i Miom, dočekati na vratima svog OPG-a. Čim progovore čut ćete da nisu Ličani, pa je logično postaviti pitanje kako se mladi bračni par iz Splita zatekao u mirnom i nenaseljenom selu Vrelo Koreničko. Njihova će vas priča oduševiti na prvu, kao i njihov predan rad.

Foto: Nikola Zoko

Uzgajaju magarce, hranu, ali i konje koji su im kao nagradu donijeli i popularnost- konj Markus je tako punih deset godina bio Alkarski konj, a engleski punokrvnjak Veni Vici potomak je Jazz Polica višestrukog prvaka. Dođete li na ovaj OPG tako možete spavati u miru i tišini, uživati u proizvedenim domaćim proizvodima ali i odabrati jednu od tura na konjima provozati se kočijom te tako doći do jedno od prirodnih izvora pitke vode po kojem je ovaj zaselak i dobio ime.

Foto: Nikola Zoko