Tomašević najavio zaokret kulturne politike: “Želimo doći u lokalne zajednice s kulturnim sadržajima”

Foto: Zagreb.hr

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec i pročelnica Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Emina Višnić predstavili su nekoliko ključnih aktivnosti Gradske uprave u području kulture.

Također su pozvali sugrađanke i sugrađane na sudjelovanje u bogatom zagrebačkom kulturnom ljetu.

Jedna od ključnih aktivnosti je Javni poziv za iskazivanje interesa za sudjelovanje u radu Radne skupine za izradu Prijedloga Plana razvoja kulture Grada Zagreba.

“Ne želimo ništa na području kulture raditi stihijski, nego želimo postaviti jasne ciljeve i aktivnosti na putu do tih ciljeva, s određenim vremenskim okvirima i resursima”, rekao je gradonačelnik Tomašević, pozvavši sve zainteresirane stručnjake iz područja kulture da se jave na Javni poziv koji će biti otvoren čak dva mjeseca.

“Plan razvoja kulture Grada Zagreba je dio našeg šireg cilja, a to je da do kraja ove godine donesemo Plan razvoja Grada Zagreba do 2027.”, rekla je zamjenica gradonačelnika Dolenec, dodavši kako se radi o obuhvatnom dokumentu koji govori o tome kakvo je sada stanje, ali i o tome kakve su ambicije i planovi za budućnost.

Pročelnica Višnić je naglasila kako participativan pristup omogućuje najkvalitetnija rješenja u definiranju razvoja grada iz perspektive kulture i umjetnosti u sljedećim godinama.

Osim toga, u kolovozu će se raspisati i Poziv za predlaganje programa Kultura i umjetnost u zajednici, čiji je cilj decentralizirati kulturne sadržaje u Zagrebu te povećati dostupnost kulturnih sadržaja u gradskim četvrtima.

“Želimo doći u lokalne zajednice s kulturnim sadržajima i financirati takve sadržaje kroz ovaj Poziv”, istaknuo je gradonačelnik Tomašević.

Najavljen je i novi Poziv za javne potrebe u kulturi za 2023., za koji je gradonačelnik Tomašević istaknuo kako želi da bude kvalitetan i pravovremen, kako bi imali što kvalitetnije programe koji će biti izabrani od strane Kulturnih vijeća.

Gradonačelnik Tomašević i pročelnica Višnić podsjetili su na bogati ljetni program u Zagrebu, uključujući sadržaj na Ljetnoj pozornici Tuškanac, 41. Večeri na Griču, Ljetnu scenu Amadeo, Dvorišta, Ljeto na Strossu, Ljetne večeri Teatra Exit, Booksa u Parku, kao i brojni drugi sadržaji i izložbe u šest gradskih muzeja.

Popis manifestacija koje su sufinancirane putem Javnih potreba u kulturi, ali i koje financira Turistička zajednica grada Zagreba možete pogledati na ovom linku.