Dolenec: Omogućili smo potpun i pravovremen uvid u trošenje proračuna

Foto: Screenshot

Grad Zagreb uspješno je isplatio plaće za svibanj za 16 ureda Gradske uprave kroz novi informatički sustav Riznice, Centralni obračun plaća (COP).

Implementacija COP-a je prva faza Riznice Grada Zagreba, jedinstvenog računovodstveno-informacijskog sustava koji omogućuje transparentnije i učinkovitije upravljanje gradskim proračunom.

“Riznica je sustav upravljanja financijama grada kroz jedinstveni račun, koji nam omogućuje bolju kontrolu upravljanja novcem”, izjavila je Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba te dodala: “Uvođenjem riznice dobivamo potpun i pravovremen uvid u trošenje proračuna, unapređujemo planiranje i izvršenje proračuna, te smanjujemo mogućnost zloupotreba.”

Projekt Riznice zbog svoje kompleksnosti iziskuje višegodišnju provedbu. Prvu fazu predstavlja prelazak na jedinstveni sustav isplate plaća (COP) koji se upravo implementira, dok druga faza podrazumijeva implementaciju jedinstvenog poslovnog informacijskog sustava koji omogućava kontrolu nad novčanim tokovima i efektivno upravljanje gradskim financijama, što za Grad Zagreb znači financijama 16 ureda gradske uprave i svih 340 ustanova.

Do kraja ove godine COP će osim u Gradskoj upravi biti implementiran u svih 340 gradskih ustanova: u vrtićima, školama, kulturnim, socijalnim i zdravstvenim ustanovama. Paralelno s time, u tijeku je priprema tehničke specifikacije za drugu fazu, Enterprise Resource planning (ERP) modul Riznice, koji će omogućiti bolju kontrolu nad svim prihodima i rashodima u odnosu na proračun.

Pokretanje javne nabave za ERP modul Riznice planiran je ove godine, a implementacija za Grad Zagreb i sve proračunske korisnike planirana je do kraja 2025. godine.