TOMAŠEVIĆ: “Građanski odgoj se pokazao kao odličan temelj za osobni razvoj učenika”

Foto: Grad Zagreb

Drugu ZAG smotru građanskog odgoja i obrazovanja na kojoj su učenici, nastavnici i drugi sudionici razmijenili iskustva i prezentirali aktivnosti kojima su se bavili u proteklih godinu dana posjetili su danas gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.

“Iza nas su dvije godine provedbe Zajednice aktivnih građana – ZAG-a u zagrebačkim školama, koji se pokazao kao odličan temelj za osobni razvoj učenika, jačanje osjećaja osobne i društvene odgovornosti te aktivno i odgovorno djelovanje u zajednici. ZAG vidimo kao zalog pravednijem društvu”, istaknuo je gradonačelnik Tomašević na smotri koja se odvila u OŠ Središće.

“Mladi ljudi koji jasno govore što treba biti bolje, što se treba promijeniti je upravo ono što je potrebno našem gradu. Tako dajemo svoj doprinos izgradnji kritičnog, solidarnog i empatičnog društva kakvo bi demokracija trebala biti”, dodala je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.

Grad Zagreb je i ove godine uz pokrivanje troškova edukacije nastavnika za provedbu ZAG-a i troškova plaće nastavnicima koji ga u školama provode, svakoj skupini osigurao po 663,61 eura za aktivnosti koje provode.

U zagrebačkim osnovnim i srednjim školama provodi se građanski odgoj i obrazovanje u vidu izvannastavne aktivnosti Zajednica aktivnih građana, odnosno, fakultativnog predmeta Škola i zajednica gdje učenici aktivno sudjeluju u strukturiranim aktivnostima poučavanja i učenja usmjerenih prepoznavanju, analiziranju i kritičkom promišljanju složenih uzroka i posljedica pojava i problema u svojoj lokalnoj zajednici.

Ove se godine ZAG provodi u 51 zagrebačkoj školi s više od 1100 uključenih učenika i preko 70 učitelja, nastavnika i profesora, ističe se u priopćenju Grada Zagreba.