Tko je Vesna Kusin, nova obnašateljica dužnosti gradonačelnika?

Ime Vesne Kusin, zamjenice zagrebačkog gradonačelnika koja će, odlukom gradonačelnika Milana Bandića, obavljati dužnost gradonačelnika, nije u političkim vodama naročito poznato.

vesna_kusin_2

Dužnost zamjenice gradonačelnika, na koju je izabrana 2013. godine, ujedno je i prva politička dužnost koju obnaša.

No, zato je u nekim drugim sferama njezino ime itekako poznao.

Vesna Kusin će od 1978. do 2004. radila je u Vjesniku kao novinarka, urednica (kulture, Vjesnikova subotnjeg priloga Sedam dana te tjednog kulturnog priloga Danica), komentatorica i kolumnistica. U 25 godina kontinuiranog rada bavila se širokim područjem kulture, koje je obuhvaćalo sve vizualne umjetnosti, arhitekturu, urbanizam, kulturni krajolik, zaštitu čovjekove okoline, baštinu, kulturnu politiku, pa i religijske teme.

Poznata je po analitičkim i kritičkim tekstovima koji su utjecali i na neke presudne odluke, primjerice, zaštitu Malostonskog zaljeva i sprečavanje gradnje tvornice sintermagnezita u Omišu. Vodila je slavnu Vjesnikovu Eko-patrolu. U širokom rasponu tema, kojima se sustavno bavila, grad Zagreb je bio posebno polje njena interesa, posebice problemi njegova urbanizma, prostornog uređenja, arhitekture, baštine i kulturnih institucija.

Od 2004. do 2012. bila je ravnateljica Javne ustanove Galerije Klovićevi dvori koju je, nakon godina stagnacije, ponovo uzdigla do respektabilne muzejsko-galerijske ustanove, najznačajnije u Zagrebu, Hrvatskoj i široj regiji.

U istom razdoblju i dalje je kolumnistica Vjesnika do ukinuća tog dnevnog lista 2012.

Dobitnica je Vjesnikove novinarske nagrade “Zvonimir Kristl” (1984.), nagrade Hrvatskog novinarskog društva “Zlatno pero” (za 1991./92.) i “Marija Jurić Zagorka” za unapređenje novinarskog izričaja (za 2003.)
Odlikovana je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u kulturi (1996.)

Godine 1987. objavila knjigu “Mimara”, a 2003. knjigu “Sumnja kao krepost”, u suradnji s Franom Prcelom O.P.

Bila je članica ocjenjivačkoga suda za spomenik Draženu Petroviću u Olimpijskom muzeju u Lausanni (1995.), članica ocjenjivačkoga suda 1. hrvatskog trijenala crteža u organizaciji Kabineta grafike HAZU (1996.), članica ocjenjivačkog suda 1. hrvatskog trijenala grafike u organizaciji Kabineta grafike HAZU (1997.), izbornica hrvatskog nastupa na Umjetničkom biennalu u Aleksandriji (1998.) te od 2001. članica je Odbora HAZU za obnovu i razvitak Arboretuma Trsteno.

Autorica je koncepcije, tekstova i postava izložbi hrvatskih umjetnika, u Hrvatskoj i inozemstvu.

Članica je Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, Hrvatske sekcije AICA i Hrvatskog novinarskog društva.

Rođena: 1951. godine u Zagrebu, gdje se i školovala – diplomirala 1975. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu – povijest umjetnosti i komparativnu književnost.