TANAK, LAGAN I SNAŽAN: HP Elite x2 je prvi pravi poslovni tablet na svijetu

HP-Elite-x2 -1

HP Inc. je najavio HP Elite x2 – svestrani tablet koji je produktivan kao i notebook, ali zadržava praktičnost tableta, savršeno dizajniranog za mobilne stručnjake, čulo se u četvrtak u sklopu Bug Future Showa 2016.

“Tablet HP Elite x2 je tanak, lagan i snažan, jednostavnog i elegantnog izgleda koji će korisnici obožavati. Istovremeno ima karakteristike trajnosti, jednostavnog održavanja i upravljanja te sigurnosti koje su potrebne IT službama kako bi ostvarile pravu mobilnu produktivnost”, rekao je Nikola Puljiz, Distribution Business Manager, HP Inc.

HP Elite x2 ima vrhunski dizajn, a izrađen je od CNC aluminija s fokusom na estetiku. Tanak je samo 8,1 mm, a težak je manje od 900 grama. Sadrži ugrađeni potporni stalak koji se može prilagoditi na 150 stupnjeva, što korisnicima omogućuje da uređaj postave u ispravan položaj za gledanje i tipkanje na tipkovnici ili da ga spuste natrag za tipkanje na zaslonu. Dijagonalni HD zaslon uređaja od 12 inča ima funkciju protiv odsjaja i omjer slike 3:2. Automatski se prilagođava različitim uvjetima osvjetljenja.

Mobilni stručnjacima najvažnije su performanse, stoga Elite x2 ima dugi vijek trajanja baterije, sadrži program Windows 10, Intel® Core M vPro procesor 6. generacije optimiziran za visoke performanse uz energetsku učinkovitost te SSD tehnologiju koja omogućuje gotovo nečujno iskustvo upotrebe, bez ventilatora i pokretnih dijelova. Elite x2 krajnjim korisnicima omogućuje jednostavnu suradnju s kolegama i klijentima pomoću vrhunskih zvučnih značajki koje je prilagodila tvrtka Bang & Olufsen te HP-ova softvera za smanjenje buke kako bi sudionici konferencijskih poziva mogli čuti druge sudionike jasno i kvalitetno.

Dizajn tableta Elite x2 sadrži ulaze koje komercijalni korisnici trebaju, uključujući ulaze za Thunderbolt™ 3 i USB-A. Uređaj sadrži i dodatni, ugrađeni 4G LTE modem koji pruža pogodnost povezivosti gotovo svugdje bez kabela. Qualcomm® SnapdragonX5 LTE modem koji se temelji na vodećoj tehnologiji u industriji koju omogućuje Qualcomm Technologies pruža brzo i pouzdano povezivanje te podržava sve glavne 3G/4G mreže.

HP-Elite-x2 -2

Kako bi omogućio praktičnu izradu sadržaja u pokretu, Elite x2 sadrži HP aktivnu olovku s gumbom App Launch kao standardnu značajku. Budući da se temelji na standardnoj industrijskoj tehnologiji WACOM, olovka sadrži integrirane senzore pritiska kako bi pomogla kontrolirati širinu linija pri pisanju ili crtanju na zaslonu. Olovka obuhvaća i App Launch, Bluetooth® gumb koji se može programirati i brzo pokrenuti aplikaciju, na primjer OneNote ili neku drugu omiljenu aplikaciju sustava Windows.

Kako bi zadovoljio cijeli niz potreba krajnjih korisnika, Elite x2 nudi dvije izborne tipkovnice s pozadinskim osvjetljenjem, pune veličine za jedinstvenu izradu sadržaja.7 Obje su tipkovnice preuzete iz HP računala EliteBook Folio 1020 i obložene čvrstom aluminijskom bazom za nevjerojatnu torzijsku čvrstinu i stabilnost koja se može mjeriti s tradicionalnim oblikom laptopa. HP napredna tipkovnica sadrži NFC senzor u dodirnoj podlozi te ugrađeni čitač pametnih kartica za veću sigurnost prijave. Ako se HP napredna tipkovnica isključi, Elite x2 će se automatski odjaviti iz domene da bi podaci bili sigurni. HP putnička tipkovnica korisnicima pruža rješenje tanje tipkovnice, težine samo 395 grama i debljine 1,5 mm koja sadržava pravu podlogu za klikanje za nevjerojatno dobru produktivnost u pokretu.

Budući da je dizajniran za produktivnost bez kompromisa, Elite x2 sadrži tri izborna žičana i bežična rješenja za priključivanje. Thunderbolt 3 ulaz na tabletu Elite x2 jednostavno se priključuje na HP Elite USB-C priključnu postaju za dvostruke 2K zaslone ili na HP Elite Thunderbolt 65W priključak za dvostruke 4K zaslone. Elite X2 može se priključiti i na HP-ovu naprednu bežičnu priključnu postaju pomoću tehnologije WiGig koja omogućuje brzo bežično povezivanje s mrežom, zaslonima i uređajima. Značajka za punjenje pomoću USB-C ulaza na uređaju omogućuje korisnicima da uređaj bude napunjen cijeli radni dan, kao i da pune svoje omiljene pametne telefone i drugu opremu.

Sigurnost i mogućost upravljanja glavne su brige čelnika u IT sektoru dok pokušavaju omogućiti bolju mobilnu produktivnost svojim korisnicima. Kako bi zadovoljio te potrebe, Elite x2 prvi je tablet dizajniran pomoću jedinstvene kombinacije sigurnosti na razini BIOS s integriranom značajkom HP Sure Start, mogućnosti upravljanja koja obuhvaća HP Touchpoint Manager9, dodatnim Intel CoreM vPro procesorom te jednostavnom mogućnosti održavanja na lokaciji.

Elite x2 sadrži niz ugrađenih sigurnosnih značajki, uključujući HP Sure Start s dinamičnom zaštitom, HP Client Security, TPM i izborni čitač otiska prsta ili čitač pametne kartice. Sve te značajke djeluju zajedno kako bi zaštitile uređaj, podatke i identitet korisnika.

Današnja moderna radna snaga zahtijeva trajne i pouzdane mobilne uređaje. Potporni stalak korisnik može zamijeniti skidanjem dva vijka, a ako uređaj treba na popravak ili održavanje, Elite x2 dizajniran je za lako održavanje kako bi se rad sustava što manje prekidao te kako bi korisnici zadržali produktivnost.

Ako uređaj padne ili treba složeniji popravak, dijelovi za održavanje – na primjer baterija, LCD/dodirni modul, pohrana, ploča sustava te WLAN i WWAN moduli – HP-ovi servisni tehničari ili služba za održavanje može lako skinuti i popraviti ili zamijeniti.

To znači da IT može održati produktivnost krajnjih korisnika pravovremenim i jeftinijim popravcima na licu mjesta jednostavnim uklanjanjem zaslona i zamjenom unutarnjih dijelova. (M.Petković)