SVE OSTAJE PO STAROM: Visoki upravni sud privremeno obustavo ukidanje mjere roditelj odgojitelj

Ilustracija | Foto: Freepik

Visoki upravni sud odlučio je o privremenoj obustavi revidirane mjere koju je 9. prosinca većinom glasova na prijedlog gradonačelnika Tomislava Tomaševića donijela zagrebačka gradska Skupština. To znači se do daljnjega primjenjuje ranija mjera roditelj odgojitelj.

U 9 ujutro započelo je ročište, odluka je donesena brzo, objavio je HRT.

Prema revidiranoj mjeri, od 1. svibnja roditelji odgojitelji trebali su umjesto 4850 kuna primati 1000 kuna mjesečno, a najmlađe dijete koje je prije izlazilo iz mjere s 15 godina, iz mjere je trebalo izlaziti sa 7 godina. Nakon ove odluke suda ta se mjera privremeno obustavlja.

Ivica Lovrić, bivši pročelnik, istaknuo je da se za 5800 roditelja odgojitelja ništa ne mijenja.

Odvjetnica koja je bila strani roditelja odgajatelja rekla je da je podneseno 342 podneska građana i udruga roditelja odgajatelja.

U obrazloženju presude sutkinja je rekla kako je prihvatila sve razloge zašto se mjera treba privremeno obustaviti, među ostalim i da će velikom broju korisnika to stvoriti veliku štetu, ekonomsku i psihičku, ali i da je to jako složen postupak te da će ovisno o tome biti donesena odluka. U 11 sati ispred Gradskog poglavarstva obratit će se predstavnici roditelja odgojitelja i udruga.

Lovrić je ponovio da je ta odluka neetična i štetna za građane grada Zagreba i protuzakonita. Radostan je zbog ove odluke Visokog pravnog suda i smatra da će to “donijeti mir u 6000 zagrebačkih obitelji s 21.000 djece, ukupno oko 30.000 Zagrepčana.