Gradonačelnik Tomašević obrazložio nove izmjene mjere roditelj odgojitelj

Tomašević otkrio što Grad Zagreb poduzima kako bi se ublažile posljedice poskupljenja plina
Foto: Screenshot Facebook

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec predstavila je danas prijedlog izmjene Odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje.

O istom dokumentu oglasio se i gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je u objavi na Facebooku napisao:

“Danas ćemo u javno savjetovanje uputiti novu odluku o mjeri roditelj odgojitelj, kojom uvažavamo stav iz presude Visokog upravnog suda i postupno mijenjamo iznos naknade i rokove izlaska iz mjere te štedimo više stotina milijuna kuna u 2023. i 2024., što će nam omogućiti da ta sredstva preusmjerimo u planiranu gradnju i dogradnju dječjih vrtića.
Naime, Visoki upravni sud je u svojoj presudi u najvažnijem dijelu podržao očitovanje Grada Zagreba – utvrđeno je da se ne radi o stečenom pravu, nego o povlastici, da je legitimno pravo Grada da mjeru mijenja i s vremenom ukine i da je cilj Grada, da novce od mjere usmjeri u gradnju vrtića za svu zagrebačku djecu, naravno, legitiman.
No, Sud je ukinuo izmjene mjere jer je smatrao da je Grad promjene namjeravao provesti prebrzo, stvorivši prekomjeran teret za korisnike. U pripremi nove odluke uvažili smo stav suda i posebnu pažnju posvetili razmjernosti, odnosno postupnosti izmjena iznosa i vremenskih rokova izlaska iz mjere.

Prema novoj izmjeni odluke:
– šest mjeseci od donošenja odluke iznos naknade se ne mijenja, a nakon toga se mijenja postupno, u vremenu i u iznosu naknade
– od 31.3.2023. visina naknade pada na iznos minimalne plaće
– 30.6.2023. visina naknade pada na 50% minimalne plaće i ostaje na toj razini do izlaska iz mjere
– 30.9.2023. korisnice/i čije je dijete navršilo 7 ili više godina izlaze iz mjere;
– nakon 30.9.2023., korisnice/i izlaze iz mjere u mjesecu kad im dijete navrši 7 godina
– kao i u ranijim izmjenama, otvara se mogućnost zapošljavanja korisnica/ka i mogućnost upisa djece korisnica/ka u vrtić.

Ovakvim izmjenama pažljivo su odvagnute potrebe zaštite proračuna, odnosno preusmjeravanja sredstava u važne investicije u vrtiće, od čega će koristi imati sva djeca vrtićke dobi u gradu Zagrebu, i potrebe postupne prilagodbe korisnika za izlazak iz mjere.
Ovakvim modelom ušteda u proračunu 2023. je 207 milijuna kuna, u proračunu 2024. pada na samo 15% sadašnjeg troška (koji iznosi 530 milijuna kuna), a u godinama nakon toga trošak mjere bit će zanemariv.
Naša gradska uprava želi svoj zagrebačkoj djeci omogućiti upis u gradski dječji vrtić. Zato planiramo izgraditi 13 novih i dograditi osam vrtića. Taj 21 projekt vrijedan je oko 550 milijuna kuna bez PDV-a (po sadašnjim cijenama, koje će vjerojatno rasti zbog inflacije). Projekti su prijavljeni na EU fondove, ali iz njih ćemo moći sufinancirati samo oko 130 milijuna kuna. To znači da će se više od 400 milijuna kuna morati financirati iz gradskog proračuna. Godišnji trošak mjere roditelj odgojitelj je veći od 500 milijuna kuna, što je dakle dovoljno za gradnju i dogradnju svih trenutno potrebnih vrtićkih kapaciteta u gradu Zagrebu.
Ne želimo više imati situaciju da se dio zagrebačke djece ne može upisati u dječji vrtić.”