Visoki upravni sud: Smanjenje naknade roditeljima odgojiteljima je zakonito. Udruge idu na Ustavni sud

Ilustracija | Foto: Freepik

Visoki upravni sud u ponedjeljak je odlučio je da je nova gradska odluka o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje u Zagrebu zakonita, pa će se ona smanjiti na iznos minimalne plaće u Hrvatskoj od 1. travnja.

Naknada se dodatno smanjuje od 1. srpnja na 50 posto minimalne plaće, dok već u rujnu ove godine iz mjere izlaze oni roditelji čije je najmlađe dijete navršilo sedam godina, javlja HRT.

Vijeće za ocjenu zakonitosti općih akata, čija je predsjednica Sanja Otočan, u presudi je odbacilo navode udruga roditelja odgojitelja koje su tvrdile da odluka nije zakonita. Time je i povuklo privremenu mjeru obustave primjene odluke.

“Korisnicima mjere ostavljeno je duže razdoblje prilagodbe na novonatstale okolnosti, a novčana pomoć ne prestaje zasnivanjem radnog odnosa niti upisom djeteta u vrtić. (…) Stoga smatramo da prijedlog treba odbiti, staviti izvan snage Rješenje o obustavi izvršenja sporne odluke i odbiti zahtjev za naknadu troškova spora”, izjavila je sutkinja Ljiljana Karlovčan Đurović.

Nezadovoljstvo takvom odlukom izrazili su iz udruga roditelja odgojitelja, te najavili da će protiv nje tražiti pravnu zaštitu Ustavnog suda. Žao nam je što sud nije stao u obranu preko 5800 korisnika mjere, rekla je novinarima predsjednica udruge U ime obitelji Željka Markić.

Udruge su prvi put zatražile zaštitu suda na odluku grada po kojoj su se već u svibnju primanja za roditelje odgojitelje trebala biti drastično smanjena – sa 65% bruto plaće u gospodarstvu u Zagrebu, na tisuću kuna i da se skrati tako da je primaju do 7., a n do 15. godine djeteta.

Visoki upravni sud je to u srpnju odgodio s objašnjenjem da korisnicima treba više vremena za prilagodbu, te da im treba osigurati kompenzacijske mjere.

Gradska skupština potom je u rujnu donijela odluku po kojoj bi smanjenje naknade krenulo od 1. travnja 2023. kad bi se naknada smanjila sa 65% prosječne bruto plaće u gospodarstvu u Zagrebu na iznos minimalne plaće u Hrvatskoj, a od 1. srpnja na 50% minimalne plaće.

Dolenec: “Odluka je sada proglašena zakonitom i mi ćemo prema njoj planirati proračun”

Odluku Visokog upravnog suda komentirala je dogradonačelnica Danijela Dolenec, javlja Dnevnik.hr.

Foto: Zagreb.hr

“Smatrali smo da se radilo o odluci koja je neustavna i nepravedna jer ženama brani sudjelovanje na tržištu rada i brani upis djece u vrtić”, rekla je Dolenec i dodala kako je 5380 trenutačnih korisnika dok njih 55 posto u listopadu izlaze iz mjere, “to su oni kojima je dijete navršilo 7 godina”.

“Financijski, u idućoj godini to je trošak od 365 milijuna kuna u odnosu na 520 milijuna, koliko je na tu mjeru odlazilo dosad. Na taj se način oslobađa oko 160 milijuna kuna ove godine i taj iznos usmjeravamo u izgradnju kapaciteta predškolskog odgoja i obrazovanja”, rekla je Dolenec.

Na najave Udruga da će ovo ukidanje značiti kaos jer će tisuće djece tražiti mjesto u vrtićima, a roditelji će završiti nezaposleni, Dolenec je rekla kako je ova mjera zahtijevala veliku financijsku obavezu Grada za vrlo mali broj korisnika.

“Na jedan dio povećanja zahtjeva ćemo moći odgovoriti, no i ove godine će postojati veća potražnja nego što ćemo moći zadovoljiti, no već iduće godine bit ćemo vrlo blizu ostvarenju svog cilja”, rekla je dogradonačelnica.

“Odluka je sada proglašena zakonitom i mi ćemo prema njoj planirati proračun”, rekla je Dolenec na najavu Udruga da će se obratiti Ustavnom sudu te je dodala i kako ne vjeruje da će biti promjena.