U sjajnoj atmosferi hrvatske rukometašice pobijedile Češku i izborile se za EURO 2022

Foto: Uros Hocevar / kolektiff

U sjajnoj atmosferi porečke Žatike, silno oslabljena hrvatska ženska seniorska reperezentacija pobijedila je Češku 33:30 u susretu 6. kola kvalifikacija Skupine 4 za EURO 2022. godine i osigurala nastup na tom natjecanju koje će potkraj godine organizirati Slovenija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija.

HRVATSKA: L. Bešen -/-, I. Kapitanović 20/50, P. Posavec 1, S. Šenvald 2, S. Posavec 1, Ć. Mičijević 5, D. Milosavljević 8, D. Kalaus -/-, K. Pavlović 1, A. Šimara -/-, A. Debelić 2, A. Turk 1, J. Mamić 1, T. Petika -/-, V.Blažević 11, K. Prkačin -/-, izbornik: Nenad Šoštarić

ČEŠKA: H. Muckova 1/2, P. Kudlačkova 15/47, J. Knedlikova 6, H. Kvašova 1, K. Kordovska -/-, I. Korešova 9, V. Mikulaškova -/-, M. Hurihyova -/-, A. Striškova -/-, A. Stellnerova -/-, J. Frankova -/-, A. Frankova -/-, S. Kovarova 6, M. Jerabkova 3, V. Mala 4, C. Cholevova -/-, izbornik: Jan Bašny

U nizu ozljeda koje su pogodile hrvatsku žensku seniorsku reprezentaciju, najnovija je ona iz Graza kada je stradala Dora Krsnik pa je izbornik Nenad Šoštarić morao napraviti jednu zamjenu uoči susreta protiv Češke. U sastav je ušla Tena Petika.

Hrvatska je inače počela s postavom Ivana Kapitanović na vratima, Paula Posavec i Ana Turk na krilima, Ana Debelić na crti te na vanjskim pozicijama Ćamila Mičijević, Valentina Blažević i Dejana Milosavljević. U obrani je ulazila Stela Posavec umjesto Valentine Blažević.

Hrvatska je vrlo lijepo otvorila susret. Posebno dobro Ivana Kapitanović na našim vratima. U prvih šest minuta skupila je četiri obrane. Naše su rukometašice povele 4:1. I taj jedini pogodaka Češka nam je zabila sa sedam metara. Nažalost, već u tim trenucima ozlijedila se Stela Posavec pa je izbornik morao mijenjati koncepciju obrane. Glavna češka prijetnja, Marketa Jerabkova, ostala je bez udaraca u prvih deset minuta pa ju je gostujući izbornik brzo povukao na klupu na dogovor. Ali jedna tehnička pogreška, jedna kontra nakon obrane vratarke i Češka se brzo vratila u susret.

Već nakon desetak minuta igre, Češka je promijenila obranu. Sa 6-0 prešle su na 5-1. Ali samo na kratko. Hrvatska je čuvala svoje vodstvo. Nakon prve četvrtine naša prednost bila je plus tri, 7:4. Nažalost, novo isključenje naših rukometašica Češka je ponovno jako dobro iskoristila i opet došla na samo pogodak zaostatka. U 21. minuti dolazi i do izjednačenja, a onda i prvog vodstva na utakmici, 9:10. Bila je to serija od 0:3 Češke.

Naravno da je izbornik morao zvati minutu predaha. Četiri minute prije predaha Češka je otišla na dva razlike 10:12 i dobro nas zabrinula. Ali Hrvatska nije posustala. Minutu i pol prije odlaska u svlačionicu Hrvatska se na kratko vratila u izjednačenje, da bi Češka ipak na poluvremenu vodila s pogotkom razlike, 13:14. Hrvatska je bila na 65, a Češka 52 posto realizacije. Češka je zabila čak 6 pogodaka kada je imala igrača više.

Ni drugo poluvrijeme nije počelo po našim željama. U manje od tri minute promašile su naše rukometašice tri čiste prilike i Češka je digla svoju prednost na dva razlike, 14:16. Lagana nervoza je bila sve očitija i na terenu i na tribinama jer su kosovski suci imali u najmanju ruku čudan kriterij.

Ali Hrvatska se nije predavala. U 41.minuti stigla je do izjednačenja, 18:18. A minutu poslije i vodstva, 19:18. Punih osam minuta nakon toga igralo se pogodak za pogodak. Bilo je pitanje trenutka tko će prvi popustiti, pasti u snazi i koncentraciji. I dogodilo se ono što smo potajno priželjkivali. Češka je prva pukla pod pritiskom. Hrvatska je u 48. minuti otišla na plus tri, 24:21. Bila je to naša treća serija od 3:0 u susretu.

Lakše se dakako disalo, premda je do kraja bilo još jako mnogo vremena. Silna se borba vodila na terenu. Svaka obrana, svaki promašaj mogao je značiti oproštaj od odlaska na Europsko prvenstvo. Češka je u jednom trenutku ponovno zaprijetila približavanjem na samo pogodak razlike. Ali „Kraljice šoka“ pronašle su negdje novu snagu i opet otišle na tri razlike u 52. minuti, 27:24, pa to ponovile u 54., 28:25, i još jedanput u 56., 29:26.

Sporo su prolazile minute. Svaka je bila dugačka kao „gladna godina“ kako se to u narodu kaže. Dvije minute prije kraja opet je naša reprezentacija bila na tri razlike. Publika je bila na nogama. EURO se vidio na obzoru. A potvrđen je onoga trenutka kada je u 59. Hrvatska otišla na dva razlike. Treći je bio za proslavu odlaska na 12. europsko prvenstvo u povijesti. Sreći naših rukometašica nije bilo kraja. “Kraljice šoka“ idu braniti broncu u Sloveniju, Crnu Goru i Sj. Makedoniju od 4. do 20. studenog ove godine.

S čak 20 obrana Ivana Kapitanović obilježila je ovaj susret. Sjajna je bila Valentina Blažević koja je postigla 9 pogodaka. Šest je dala Dejana Milosavljević, pet Ćamila Mičijević. Kod Češke najbolja Iveta Korešova s 8 pogodaka.