ŠKOLA NA KAJZERICI: Izgrađena prije roka, raspada se prije roka? Rupe na fasadi, okoliš je prava šikara….

Foto: Facebook grupa “ZaKAJ? Za KAJzericu!”

Kada je izgrađen prije osam godina, odgojno-obrazovni kompleks na Kajzerici – koji čine vrtić te osnovna i srednja škola – bio je spas za stanare naselja koje je ubrzano raslo.

No, veselje je zamijenio očaj stanjem pročelja osnovne škole te okoliša koji više podsjeća na zapuštenu šikaru, nego na prostor za djecu, javlja Radio Sljeme.

Hoće li ipak biti svjetla na kraju tunela?

Kamen temeljac postavljen je u kolovozu 2013-te, gradnja škole stajala je više od 80 milijuna kuna i završila u rekordnom roku – umjesto ugovorenih 19 mjeseci, vrpca je prerezana već nakon devet. No, to ne znači da je gradnja loša, kaže bivši pročelnik za obrazovanje, Ivica Lovrić:

“Brzina gradnje sigurno nije utjecala na kvalitetu tih fasadnih ploča, nego netko njih razbija. One su znale pucati i ranije, prije svega od udaraca loptom ili eventualno od strane nekih vandala, ali mi smo to redovito mijenjali. Ako vi ne zamijenite jednu puknutu ploču, očito to daje poticaj onima koji su skloni oštećivanju imovine, da to čine i dalje.”

Primijetili su to već davno i roditelji koji, u Facebook grupi ZaKAJ? Za KAJzericu, upozoravaju na katastrofalno stanje pročelja:

“Drvena stolarija na objektima vrtića i škola ubrzano propada, i ako brzo ne interveniraju, pokrpaju i zaštite je, uskoro će morati ih mijenjati kompletno, a to puno više košta. Netko se mora brinuti o tome. Treba se hitno prijaviti odgovornima. Žalosno je da roditelji moraju na takve stvari upozoravati umjesto odgovornih.

Fasada škole vidljivo propada, bolje napisati opada, a škola svoja vrata otvara uskoro … o sigurnosti djece koja će opet boraviti pored ovakve zgrade, pitam se tko brine. Možda netko zna vise o ovome, jer ja dvije godine informacije ili nisam dobila ili sam dobila na kapaljku. Problem je sustavno na opciji ‘ignore’. Očito treba prijaviti nekoj inspekciji pa da barem ograde taj dio jer do sada financijska sredstva za popravak nisu našli, barem koliko je meni poznato.”

No, izgleda da su sredstva ipak pronađena. Na naš upit Gradskom uredu za obrazovanje, sport i mlade odgovoreno nam je da problem postoji dugo, još od otvorenja škole. Unatoč Lovrićevoj tvrdnji kako su ploče redovito mijenjane, nova vlast tvrdi da nisu, a u samoj školi nisu bili raspoloženi za razgovor o tome.

Novi pročelnik za obrazovanje Luka Juroš sastao se s ravnateljicom škole Majdom Tometić i sanacija pročelja postala je prioritet te se pokreće postupak javne nabave.

Prenosimo cijeli odgovor pročelnika:

“Oštećenja i puknuća fasadnih ploča na objektu OŠ Kajzerica dugogodišnji su problem, koji se javio nedugo nakon otvorenja 2014. godine. S obzirom da pročelje nije sanirano čim su se pojavila prva puknuća, niti je na odgovarajući način zaštićeno od udaraca lopte sa školskog igrališta, oštećenja su se s godinama pogoršavala.

Novi pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade, g. Luka Juroš, koji je imenovan koncem srpnja ove godine, razgovarao je u četvrtak s ravnateljicom škole OŠ Kajzerica, gđom Majdom Tometić. Imajući, prije svega, u vidu sigurnost učenika i djece koja borave na školskom igralištu, sanaciju fasade OŠ Kajzerica u najkraćem mogućem roku postavio je prioritetom te je u tijeku pokretanje postupka javne nabave za sanaciju. U dogovoru s ravnateljicom škole, do sanacije pročelja, dio dvorište škole, neposredno uz oštećeno pročelje, ogradit će se zaštitnom ogradom.

Objekt OŠ Kajzerica gradila je zajednica ponuditelja GRADNJA d.o.o., Osijek, ZAGREB-MONTAŽA d.o.o., Zagreb, TEHNOZAVOD-MARUŠIĆ d.o.o., Zagreb, ZAVOD ZA ISPITIVANJE KVALITETE d.o.o. Zagreb i ZAVOD ZA UNAPREĐIVANJE SIGURNOSTI d.d., Osijek. Spomenuta je škola otvorena 2014. godine i opremljena je vanjskim videonadzorom.”

Na upit Radio Sljemena o stanju okoliša, pročelnik Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb zapad, Tomislav Vukoja poručuje kako su, rebalansom malih komunalnih akcija planirali sredstva za uređenje zarasle površine južno od škole, prema autobusnom i tramvajskom stajalištu. Plan postoji, no realizacija još čeka. Koliko dugo, ne zna se.