‘MOJ ZAGREB’: Proslavljeni češki redatelj, oskarovac Jiří Menzel snima film o Zagrebu

Jiří Menzel
Foto: Paul Katzenberger/wikimedia.org

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, primio je danas u Gradskoj upravi predstavnike Hrvatsko-češkog društva predvođene predsjednikom Marijanom Lipovcem.

Tema sastanka bila je snimanje dokumentarnog filma o Zagrebu, Moj Zagreb, u režiji proslavljenog češkog filmskog i kazališnog redatelja, oskarovca Jiříja Menzela.

Kako je objasnio predsjednik Lipovac, Menzel bi bio u ulozi pripovjedača koji govori o glavnim zagrebačkim znamenitostima, kao i o svojim osobnim vezama i uspomenama na Zagreb. Smatramo da bi priča o Zagrebu ispričana iz vizure jednog od najslavnijih čeških, ali i svjetskih redatelja bila neprocjenjiva reklama za Zagreb ne samo u Češkoj, nego i cijelom svijetu. 

“Gospodin Menzel i sam kaže da mu je Hrvatska druga domovina, on je u svojoj karijeri snimio samo dva dokumentarca, jedan o hrvatskom Jadranu, a drugi o Dubrovniku. Ovaj će mu biti treći. On je djelomično i Zagrepčanin, živio je dvije godine u Zagrebu i ovdje režirao osam kazališnih predstava”, rekao je o Menzelu Lipovac.
 
Zanimljivo je da je Menzelov film “Vaše more, naše more” ujedno je i prvi dokumentarni film u bogatoj karijeri češkog oskarovca.

Na kraju je istaknuo kako je zagrebački gradonačelnik sa zadovoljstvom prihvatio pokroviteljstvo nad ovim projektom.

Milan Bandić i Marijan Lipovac
Foto: Zagreb.hr

 
Direktorica Turističke zajednica grada Zagreba Martina Bienenfeld naglasila je da su Zagrepčani posebno počašćeni što će proslavljeni redatelj snimati  dokumentarni film o glavnome gradu Hrvatske. 

“Naše more je najpopularnija destinacija za češke turiste dok samo mali postotak njih dolazi u Zagreb. Nadamo se da će naši dragi gosti, potaknuti dokumentarnim filmom u režiji njihovog sunarodnjaka,vidjevši ga u punom sjaju kako se budi u proljeće, u sve većem broju posjećivati Zagreb. Vjerujem da će i oni doživjeti njegove čari kao što ih je doživio i gospodin Menzel”, rekla je Martina Bienenfeld.