Epidemiologinja HZJZ-a najavila skraćivanje roka valjanosti COVID-potvrda

Foto: Screenshot HRT

Gostujući u emisiji “U mreži Prvog” Hrvatskog radija, epidemiologinja iz HZJZ-a Iva Pem Novosel najavila je skraćivanje roka valjanosti COVID potvrda.

“Do sada smo smatrali da nakon preboljenja i potpunog cijepljenja dvjema dozama ta zaštita traje 12 mjeseci, odnosno i COVID potvrde su vrijedile 12 mjeseci. Međutim sada, u sklopu novih okolnosti širenja omikrona Europom, a vjerojatno i kod nas, i mi ćemo morati revidirati njihovo trajanje u skladu s preporukama europskih stručnjaka. Vrijedit će kraće, na nivou EU-a se najavljuje skraćenje na 9 mjeseci”, rekla Iva Pem Novosel.

Većina hrvatskih građana koja je posljednjih dana dolazila na cijepljenje, došla je po “booster” dozu.

“”U subotu je npr. bilo 22 tisuće cijepljenih osoba i od toga je više od 14 tisuća primilo “booster” dozu, oko 6 i pol tisuća je primilo drugu dozu, a samo 2 tisuće prvu dozu. U svakom slučaju, interes za cijepljenje posljednjih je tjedana visok i raste, i sve više osoba prima i tu ‘booster’ dozu”, rekla je Pem Novosel.

Kaže da trajanje imunosti ovisi o situaciji, je li osoba preboljela bolest ili je li nakon toga cijepljena, odnosno je li primila jednu dozu ili pune dvije, ili je cijepljena dvjema dozama, odnosno je li primarno potpuno cijepljena.

“To primarno potpuno cijepljenje, odnosno potvrda o tome je trajala 12 mjeseci. Međutim nova istraživanja pokazuju da imunost nakon primarnog cijepljenja ipak ne traje 12 mjeseci, nego u prosjeku 6 mjeseci, a kod nekih osoba i kraće. Zato smo, kao i ostale europske države, počeli preporučivati dodatnu dozu kod starijih i imunokompromitiranih osoba, odnosno ‘booster’ dozu kod ostalih”, rekla je Pem Novosel.

Dodala je kako se u većini europskih zemalja, pa tako i kod nas, smatra da osobama koje su preboljele COVID-19 te primile dvije doze cjepiva “booster” doza nije potrebna.

“Međutim u svjetlu ubrzanog širenja omikron-varijante ima i onih koji žele i tu ‘booster’ dozu i vjerojatno će se i to omogućiti”, kaže Iva Pem Novosel.