HZJZ OBJAVIO: U zagrebačkoj kanalizaciji dokazana prisutnost koronavirusa

HZJZ OBJAVIO: U zagrebačkoj kanalizaciji dokazana prisutnost koronavirusa
Foto: Pixabay

Kako bi se skrenula pozornost ljudi diljem svijeta na važnost očuvanja vode, svake godine 22. ožujka obilježava se Svjetski dan voda.

Tom prigodom, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je objavio rezultate projekta Ispitivanje otpadnih voda grada Zagreba na prisutnost RNA virusa SARS-CoV-2.

Projekt se proveo kao odgovor na pandemiju COVID-19, a proveli su ga HZJZ i Zagrebačke otpadne vode d.o.o. (ZOV) kroz suradnju s Uredom Svjetske zdravstvene organizacije u Republici Hrvatskoj i uz financiranje Vlade Savezne Republike Njemačke.

Tijekom provođenja projekta ispitivane su otpadne vode sa Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba (CUPOVZ). Obrađeno je 80 uzoraka (ulazna i izlazna voda) pri čemu su svi uzorci ulazne vode, osim uzorak od 18. veljače 2021., bili pozitivni (39 od 40) dok su svi uzorci izlazne vode bili negativni (40 od 40).

Početkom prosinca na području grada Zagreba bilo je do 3913 aktivnih slučajeva s potvrđenom bolesti COVID-19, te se taj broj do kraja prosinca smanjio na ispod 1000.

U isto vrijeme broj kopija virusne RNA je znatno viši u prvoj polovici prosinca te se smanjuje do kraja prosinca. Ovo smanjenje korelira sa strožim epidemiološkim mjerama koje su uvedene na području RH od 28. studenog do 21. prosinca 2020. godine.

U siječnju se broj aktivnih slučajeva kretao od 1113 do 318 osoba, te je vidljivo smanjenje kopija genoma virusa u uzorcima ulazne otpadne vode. Nizak broj kopija genoma virusa dokazali smo i u veljači kada je broj aktivnih slučajeva s potvrđenom bolesti COVID-19 na području grada Zagreba bio od 434 do 280 osoba.

Osim objave rezultata projekta povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana voda HZJZ sudjeluje u provedbi radionica za djecu koje su posvećene vodama, a provode se u općini Klinča Sela.

Inače, tema ovogodišnjeg Svjetskog dana voda je “Vrednovanje vode” s porukom „Cijenite vodu!“, a određena je u skladu sa šestim ciljem UN-ove Agende 2030 za održivi razvoj (SDG 6) kojim se za sve ljude do 2030. godine zahtijeva osiguranje pristupa zdravstveno ispravnoj vodi za ljudsku potrošnju i odvodnju.

Vrijednost vode mnogo je veća od njene cijene – voda ima ogromnu i složenu vrijednost za naša kućanstva, hranu, kulturu, zdravstvo, obrazovanje, ekonomiju i integritet prirodnog okoliša. Ako se previdi bilo koja od ovih vrijednosti, riskiramo da će se ovim konačnim i nezamjenjivim resursom loše upravljati što može uzrokovati dalekosežne posljedice za sav život na planeti Zemlji.

Bez sveobuhvatnog razumijevanja prave, višedimenzionalne vrijednosti vode, nećemo moći zaštititi ovaj kritični resurs u korist svih. Stoga je pitanje: ”Što voda znači tebi?” postavljeno svima nama upravo u toj namjeri da nas potakne na razmišljanje, a u konačnici i na djelovanje kako bi dali svoj doprinos u očuvanju i zaštiti voda.