HZJZ izdao priopćenje o novom soju koronavirusa, u njemu je i važna poruka svim građanima

Foto: Pixabay

Nakon informacije da se u Južnoj Africi pojavio nova varijanta koronavirusa te da su prvi slučajevi zaraze tom varijantom zabilježeni i u nekim europskim zemljama, oglasio se Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Nakon naglog porasta novih slučajeva u Republici Južnoj Africi znanstvenici su otkrili proteklih dana novu varijantu virusa SARS-CoV2. Nova varijanta smatra se potencijalno opasnijom jer ima gotovo dvostruko više mutacija od delta-varijante, stoji u objavi HZJZ-a.

Varijantu B.1.1.529, nazvanu omikron, Svjetska zdravstvena organizacija u petak je proglasila varijantom koja izaziva zabrinutost (VOC,Variant of Concern), stavljajući je u istu kategoriju s varijantom delta. Osim u Republici Južnoj Africi, omikcron je otkriven u Bocvani, Izraelu i Hong Kongu te Velikoj Britaniji, Belgiji, Njemačkoj i Češkoj.

Varijanta B 1.1.529 ima više od 30 mutacija samo na spike proteinu. Ako se na te mutacije gleda kao na novu mogućnost povećane zaraznosti i transmisivnosti, što virusu donosi veću sposobnost obilaženja imuniteta, kako onog od cijepljenja tako i stečenog preboljenjem, onda se radi o vrlo složenoj varijanti s mutacijama koje nisu ranije zabilježene pa je teško definitivno predvidjeti implikacije na tijek pandemije i imunitet.

Usprkos tome, stručnjaci smatraju da će cjepiva i dalje nuditi visoku razinu zaštite od teške kliničke slike koja dovodi do hospitalizacija i smrtnog ishoda.

Nova varijanta najčešće je nađena kod mlađih ljudi (dob 18 do 34 godine), a upravo u tim dobnim skupinama zabilježena je i najniža stopa cijepljenja u Republici Južnoj Africi. Britanski stručnjaci naglašavaju potrebu za cijepljenjem temeljem izvješća zaprimljenih iz Južne Afrike prema kojima se bilježi veći broj hospitalizacija upravo u skupinama necijepljenih ili djelomično cijepljenih osoba. Uz to, proizvođači cjepiva iznijeli su stav da će moći brzo prilagoditi svoja cjepiva varijanti omicron.

Gledano s aspekta EU-a, novonastale varijante SARS-CoV-2 ostaju razlogom zabrinutosti i treba ih pozorno pratiti. Kako bi se dobile pravovremene i točne informacije o nastanku i kruženju varijanti SARS-CoV-2 koje izazivaju zabrinutost ili interes, iznimno je važno da države članice zadrže ili postignu dovoljno visok opseg sekvenciranja. Nedovoljan obujam sekvenciranja ograničava sposobnost otkrivanja cirkulirajućih varijanti prije nego što počnu znatno utjecati na ukupnu epidemiološku situaciju.

S obzirom na to da bi moglo biti vrlo teško zaustaviti širenje neke varijante nakon što je jednom otkrivena, Europska komisija predlaže proceduru za koordinirani pristup u ograničavanju širenja novih varijanti unutar EU-a. Takav koordinirani pristup trebao bi obuhvatiti okolnosti u kojima države članice uvode ograničenja kretanja za pojedina područja na kojima se očekuje brzo pogoršanje epidemiološke situacije, a posebno za područja koja su u danom trenutku ozbiljno pogođena epidemijom.

S obzirom na opseg promjena u ovom pristupu, kako je navedeno u Preporuci Vijeća (EU) 2020/1475 o izmjenama, Komisija predlaže donošenje nove preporuke Vijeća.

Zaključno, ovo je pravi podsjetnik da je pandemija daleko od kraja. Ako postoji išta što svatko sada može učiniti, onda je to sljedeće: odaberite svoje cjepivo, bilo da je to vaša prva doza, vaša druga doza, jedina doza ili booster doza, i cijepite se, poručuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo.