STRUČNJACI DONIJELI ODLUKU: Mora se rušiti vrh sjevernog tornja zagrebačke katedrale!

Foto MORH /T. Brandt

Sjeverni toranj zagrebačke katedrale bit će uklonjen do razine do koje se srušio i vrh južnog tornja, potvrdio je Jutarnji list monsinjor Ivan Hren, koji sa strane Kaptola već duže vrijeme vodi obnovu katedrale.

Nakon niza pregleda i snimanja dronom statičari su jednoglasno zaključili da treba ukloniti dio sjevernog zvonika, jer prijeti urušavanje na stranu katedrale.

Odmah nakon potresa informaciju da je teško oštećen i sjeverni toranj dobili smo od stručnjaka koji su pregledali katedralu, ali u tom trenutku nitko nije želio potvrditi da će ga trebati ukloniti.

Statičari koji su se popeli do mjesta gdje su se vidjela oštećenja na prvi su pogled konstatirali da je došlo do pomaknuća od oko pet centimetara.

Trenutačno se radi na više polja, prije svega na utvrđivanju načina demontaže dijela tornja koji je međusobno povezan po visini sa šipkama i kao takav je krut.

Zbog toga je donesena odluka o skidanju kompletnog dijela zvonika koji ima oko 15 m3 kamena i teži oko 30 tona, s dizalicom koja ima krak od 120 m i može podići tu težinu.

U isto se vrijeme zaštićuje krov katedrale neposredno uz sjeverni zvonik s drvenim platicama. U samoj katedrali zaštićuju se oltari uz sami zvonik i kamenu propovjedaonicu iz XVII stoljeća.