OBNOVA ZAGREBA: Ministar Bačić i ministrica Obuljen Koržinek obišli Katedralu i Nadbiskupski dvor

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek obišli su zajedno sa zagrebačkim nadbiskupom mons. Draženom Kutlešom u srijedu 26. travnja zagrebačku katedralu i Nadbiskupski dvor, koji su teško oštećeni u potresima 2020. godine, objavio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Pred katedralom ih je dočekao rektor i potpredsjednik Odbora za obnovu katedrale mons. Zlatko Koren, dok su ministre i nadbiskupa s procesom obnove upoznali glavni projektant konstrukcijske obnove katedrale Josip Atalić, glavni revident Milan Crnogorac te projektant Mario Todorić.

Projektant Todorić istaknuo je kako više od stotinu stručnjaka sudjeluje u projektu obnove katedrale, uključujući stručnjake s Građevinskog, Rudarsko-geološko-naftnog i Šumarskog fakulteta, seizmologe te konzultante iz inozemstva. “Prvenstveni cilj je osigurati katedralu od nekontroliranog urušavanja. Naša katedrala je u kritičnom stanju i imali smo sreću što nije došlo do njenog urušavanja.” Dodao je kako će katedrala biti obnovljena u svom izvornom obliku, uz ojačanja koja zapravo neće biti vidljiva. Cilj je do Božića završiti s najkritičnijim elementima obnove, poput kontrolirane demontaže, razgradnje kritičnih elemenata kojima prijeti urušavanje, kako bi se katedrala mogla koristiti za potrebe bogoslužja u ograničenim i kontroliranim uvjetima.

S procesom obnove Nadbiskupskog dvora ministre je upoznao voditelj projekta obnove i sanacije Boris Blažević. Naglasio je kako je Nadbiskupski dvor jedan od teže oštećenih objekata u gradu Zagrebu te kazao kako su, što se tiče konstruktivne obnove, radovi na visokom stupnju gotovosti. Ministri i nadbiskup dvor su obišli u pratnji upravitelja Nadbiskupskog dvora preč. Ivice Budinšćaka.

Nakon obilaska ministrica Obuljen Koržinek u izjavi za medije kazala je kako se radi o nekim “od naših najvećih gradilišta u gradu Zagrebu koja se obnavljaju sredstvima Fonda solidarnosti putem Ministarstva kulture i medija. Ponovila bih da se samo na području grada Zagreba putem ministarstva obnavlja 117 zgrada, ukupne vrijednosti oko 400 milijuna eura.”

Dodala je kako su Katedrala i Nadbiskupski dvor trenutno jedan od najsloženijih projekata konstrukcijske obnove u svijetu te izrazila nadu da će se, “s dodatnim financiranjem koje ćemo osigurati nakon 30. lipnja, kroz nekoliko mjeseci moći i pristupiti katedrali.”

Ministar Bačić istaknuo je kako se nada da će sva sredstva biti iskorištena do zadanog roka te naglasio kako će time konstrukcijski biti obnovljene najvrjednije građevine koje predstavljaju arhitektonsku vizuru Zagreba. Naglasio je kako se radi o zahtjevnom poslu te zahvalio svima koji sudjeluju u obnovi: “Projektantima, izvođačima, nadzornim inženjerima, restauratorima i konzervatorima, a zahvaljujem svim našim sugrađanima koji su strpljivi čitavo ovo vrijeme.”

Nadbiskup Kutleša zahvalio je ministrima i njihovim suradnicima na svemu što su dosad učinili, stručnjacima i suradnicima iz Nadbiskupije na trudu i muci koji ulažu obnovu katedrale i Nadbiskupskog dvora te novinarima što izvještavaju o obnovi crkvenih objekata.

“Želio bih da se obnova ovakvim tijekom nastavi. Ovo je tek prva faza prve etape, a još toga ima dosta. Ovo su objekti koji služe općem dobru, koji su davno sagrađeni i oni nisu samo za molitvene nego i za kulturne svrhe”, rekao je nadbiskup Kutleša.