NAGLI SKOK BROJA OBOLJELIH: U 24 sata Hrvatska bilježi 96 novih bolesnika, zaraženih je ukupno 963

Foto: Pixabay

U zadnja 24 sata u Hrvatskoj imamo 96 novih bolesnika od koronavirusa, što ukupno daje brojku od 963, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite.

Kako javlja HRT, Beroš je istaknuo da propisane mjere trebamo najozbiljnije shvaćati.

Radi se o dosad najvećem dnevnom povećanju broja oboljelih u Hrvatskoj, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da je krivulja dnevnog broja oboljelih danas doživjela “peak”.

Preminulih je i dalje šestero, što znači da u zadnja 72 sata nema novopreminulih. Oporavljenih je 73, odnosno šest više nego jučer. 34 osobe su trenutačno na respiratoru, a jedna dodatno i na ECMO uređaju. Dosad je obavljeno ukupno 7680 testiranja: 665 u posljednja 24 sata.

Pozitivno na koronavirus su 53 liječnika, 6 ljekarnika, 10 stomatologa, 44 medicinske sestre i medicinskih tehničara, 5 djelatnika administrativnog osoblja. Županijski centri 112 dobili su dosad ukupno 3564 dojava o kršenju samoizolacije. Kod 970 osoba utvrđeno je kršenje samoizolacije, o čemu je obaviješten Državni inspektorat.

Prosječna dob oboljelih je 48,27 godina, a 53 posto su muškarci. U Hrvatskoj imamo 1,5 umrlih na milijun stanovnika, dok je, primjerice, u Italiji 192, 175 u Španjolskoj, a u Švedskoj 18 umrlih na milijun stanovnika, izvijestio je ministar Beroš.

“Drago nam je što se dobro držimo, ali to nije razlog za opuštanje jer opuštanja ne smije biti. Stoga vas i dalje molimo da se odgovorno ponašate i da budete u vlastitim kućanstvima”, poručio je ministar Beroš.

Beroš je sportskim rječnikom rekao da ne znamo u kojoj smo fazi utakmice, ali da ćemo, ako treba, igrati i produžetke. “Moramo i dalje striktno provoditi naše mjere i odgovorno se ponašati”, poručio je.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić rekla je da u klinici imaju 18 bolesnika na respiratoru. Većina onih koji nisu na respiratorima u dobrom je stanju, no nekoliko je pacijenata na granici da će se pogoršati, ali kod nekih se čini i da je na respiratoru postignuto određeno poboljšanje.

“Polako se pojavljuju i pozitivna djeca. Zasad se među svom djecom koja su identificirana kao pozitivna radi o blažem obliku bolesti”, rekla je Markotić.

Na pitanje o boravku na otvorenom šef HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da je tjelesna aktivnost jedan od četiri najbitnijih faktora za zdravlje, ali i da u ovom trenutku imamo pošast koja hara svijetom.

“U tim okolnostima moj savjet je – koliko god možete, ostanite kod kuće”, poručio je Capak.

Capak je rekao da je krivulja ukupnog broja oboljelih je u porastu te da je krivulja dnevnog broja oboljelih danas doživjela “peak” i da ne možemo razmišljati o popuštanju mjera.

“Ono što će nam biti pokretač toga da ozbiljno počnemo razmišljati o popuštanju mjera će biti kad budemo imali pad nekoliko dana za redom, opet sad arbitražno – pet dana za redom”, rekao je Capak.

“Nije vrijeme od putovanja. (…) Najpametnije je ne putovati nigdje”, rekao je Capak.

Komentari