Predstavljen zakon o obnovi Zagreba. Evo što pokriva država, a što će platiti sami vlasnici oštećenih stanova

Ministarstvo graditeljstva u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici predstavilo je prijedlog Zakona o obnovi zgrada oštećenih u potresu na području Zagreba i okolice.

Ministar graditeljstva Predrag Štromar detalje prijedloga zakona predstavio je struci, gradu i drugim ministarstvima uključenim u ovaj proces. Prijedlog je da se ovim zakonom suspendira Zakon o gradnji i Zakon o javnoj nabavi, javlja HRT.

To znači da neće biti javnih natječaja u odabiru izvođača radova, nabave materijala itd. nego će se birati javnim pozivom. Cilj je ubrzati proces obnove jer javni natječaji, žalbeni postupci itd. znatno usporavaju i otežavaju postupak gradnje.

Država će jedino škole, bolnice, vrtiće i ostale javne ustanove kompletno obnoviti, i izvana i iznutra.

Zakonom se zgrade i kuće grupiraju u tri kategorije objekata – obiteljske kuće, višestambene zgrade i zgrade javne namjene.

Kada je riječ primjerice o višestambenim zgradama u privatnom vlasništvu, država će platiti sanaciju konstrukcijskog dijela zgrade, dakle dimnjaka, krovišta, popucalog zida, stropa, ali neće plaćati unutarnje uređenje, dakle postavljanje novih parketa, pločica, ličenje itd.

Vlasnici zgrada koje će se eventualno morati rušiti (ako bude takvih) neće dobiti stanove u vlasništvo (samo u najam) jer će i dalje biti vlasnici zemljišta na kojem je zgrada srušena pa će se dijelom moći namiriti prodajom tog zemljišta.

Osim toga, aktivirat će se portal e-obnova na kojem će se, tvrde u Ministarstvu, moći u realnom vremenu pratiti tijek obnove, troškovi, tko izvodi radove itd.

Naknadno će se utvrditi u kojem će omjeru u sanaciji sudjelovati i Grad Zagreb, koliko će novca doći iz međunarodnih izvora itd.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak nakon sastanka predstavnika Vlade i Grada Zagreba da će se za potrebe sanacije i obnove Zagreba osnovati radna skupina.

Koordinator u ime Vlade bit će potpredsjednik i ministar graditeljstva Predrag Štromar zajedno s drugim ministrima koji će biti uključeni, a glavni kooordinator u ime Grada bit će Dinko Bilić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

Komentari