Što je Marina Lovrić Merzel radila prije nego što je postala županica?

Foto: Screenshot HRT

Županica Marina Lovrić Merzel vodila je miran i ugodan život. Već treći mandat zaredom upravljala je svojom, čak i za hrvatske prilike izrazito siromašnom županijom, a ponašala se kao da je guverner Kalifornije – naručila si je automobil vrijedan 430.000 kuna, Audi A 6 s kožnim presvlakama.

I sve je bilo idilično dok ju, u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2, njena donedavna šefica kabineta Jasmina Jovev nije prozvala zbog navodnog krivotvorenja računa, piše Poslovni dnevnik.

Tada su se tek mediji zainteresirali za rad SDP- ove uzdanice, koja je 2005. uspjela preoteti vlast u županiji od HDZ- ovca Đure Brodarca. Za županicu je izabrana i na prvim neposrednim lokalnim izborima 2009., a onda ponovno prošle godine. Na stranačkoj konvenciji 2012. izabrana je u Predsjedništvo SDP-a.
Njen je mandat obilježen s nekoliko afera, a zbog načina na koji je tajkunu Željku Žužiću prodala tvrtku Ceste Sisak navodno je pokrenuta istraga. O županici Marini Lovrić Merzel znamo puno toga, no o prvih 42 godine njenog života prije političke karijere ne zna se gotovo ništa. U njenom službenom životopisu do 2005. piše samo da je “upravljala Poslovnom jedinicom Čazmatransa u Sisku”, a kako je diplomirala 2003. čini se da je taj posao radila sa završenom srednjom školom. Kao i razni drugi junaci naše rubrike, završila je Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu. Kad je gostovala u Nedjeljom u 2, nije se mogla sjetiti teme svog diplomskog rada. Na našu pravovremenu poslanu molbu da nam opiše čime se sve bavila do 2005., od županice nismo dobili odgovor pa smo bili prisiljeni sami doći do informacija.

Ispostavilo se da je nekoliko godina radila kao servirka u sisačkoj bolnici, a prije toga je, navodno, obilazila razne tvrtke i nudila odjeću uvezenu iz Turske. Opis misije županice Lovrić Merzel sa službene web stranice njene županije ne odaje osobu koja je diplomirala tek u 40. godini. “Bavi se analitikom gospodarstva u cjelini te pojedinih gospodarskih grana. Sisačko-moslavačka županica želi pokrenuti razvoj ne samo onih područja gospodarstva koja daju najbolje i najbrže rezultate, nego od regionalne i lokalne samouprave stvoriti servis na usluzi svim građanima. U tome je u proteklih sedam godina postigla odlične rezultate”. A kakvi su ti rezultati, vidi se iz plasmana njene županije na ljestvicama gospodarskog razvitka.

Marina Lovrić Merzel CV

1963. rođena u Sisku
2003. diplomirala na Prometnom fakultetu u Zagrebu
2005. izabrana za županicu sisačko- moslavačku
2009. osvaja drugi mandat, sada na neposrednim izborima
2012. ulazi u Predsjedništvo SDP-a
2013. po treći put postaje županica, afera s automobilima
2014. Jasmina Jovev otvara aferu s računima