Zagreb ostaje bez ležećih policajaca, a sada ih ima čak 1.500!

Premda ležeći policajci nisu zabranjeni u Europskoj uniji, prometni stručnjaci u praksi bi ih mogli početi izbjegavati jer je, prema riječima profesora s Prometnog fakulteta Rajka Horvata, izdana preporuka da se umjesto njih koriste druge metode usporavanja vožnje, piše Večernji list.

lezeci_policajac
Iako su druge metode, poput optičkih bijelih crta, zvučnih i vibracijskih traka te izdignutih ploha za pješački prijelaz poznate i u našem Pravilniku o opremi na cesti, u praksi se masovno koriste samo uspornici.
“Hrvatska je preuzela iskustva iz Njemačke koja ih je do prije nekoliko godina uvelike koristila, no utvrdili su da uspornici stvaraju buku i oštećuju automobilski ovjes te time i ugrožavaju sigurnost”, objasnio je Horvat u izjavi za Večernji list.
Dodao je da je najveći problem što nisu određena jasna pravila u kojim se slučajevima uspornici mogu postaviti pa se uvažava svaka peticija kojom stanari neke ulice zatraže fizičku prepreku.
“Bojim se da se postavljaju više iz ekonomskih, a manje iz sigurnosnih razloga”, kazao je Horvat.
Učestalo postavljanje uspornika u metropoli pak počelo je prije 15-ak godina pa se danas njih oko 1500 nalazi na oko 500 lokacija. Veći dio ih je od gume, njih 1000, dok ih je oko 500 od asfalta i grade ih Zagrebačke ceste.
Iz gradskog Ureda za promet objasnili su kako se uspornici postavljaju na inicijativu građana ili ondje gdje prometni stručnjaci i policija ustanove da bi trebalo smanjiti brzinu.
“Građani molbu predaju u mjesni odbor koji, ako inicijativu smatra opravdanom, prosljeđuje je vijeću četvrti. Ako i vijeće odobri zahtjev, on se šalje u Ured za promet koji provodi anketu među građanima i traži suglasnost policije. Nakon toga kreće se u realizaciju”, objašnjavaju proceduru u Uredu za promet.