STADION U KRANJČEVIĆEVOJ: Svečanim postrojavanjem obilježena 30. obljetnica Hrvatske vojske

Foto: MORH/ T. Brandt

Postrojavanjem pripadnika Hrvatske vojske, Ministarstva unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na stadionu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu je u petak, 28. svibnja 2021. godine, održana središnja svečanost obilježavanja 30. obljetnice formiranja Oružanih snaga, Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske.

Središnjoj svečanosti su, uz hrvatske branitelje i ratne invalide iz Domovinskog rata te obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, nazočili predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar obrane Mario Banožić, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministri iz Vlade te ostali visoki civilni i vojni dužnosnici i uzvanici.

Foto: MORH/ T. Brandt

Početak svečanosti obilježilo je ispaljivanje 30 počasnih plotuna Topničko raketne-bojne GOMBR-e s Medvedgrada, a svaki plotun simbolizira jednu godinu u dugoj povijesti Hrvatske vojske. Upravo na tom istom mjestu prije točno 30 godina prisegnuli su pred predsjednikom i vrhovnim zapovjednikom Oružanih snaga dr. Franjom Tuđmanom prvi hrvatski vojnici i vojnikinje.

Na stadionu NK Zagreb u čast 30. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga RH postrojilo se deset postroja: postroj povijesnih postrojbi, postroj sa zastavom RH, postroj ratnih zastava zapovjedništava i postrojbi OSRH i MUP-a, postroj hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, postroj Ministarstva unutarnjih poslova te postroji Gardijske mehanizirane brigade, Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, Hrvatske ratne mornarice, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Hrvatskog vojnog učilišta. Ispred postroja bili su sinjski alkari koji su na istom mjestu bili i tog povijesnog dana.

Iznad stadiona, u znak počasti svim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata, preletjeli su borbeni zrakoplovi MiG-21.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo što može na ovom mjestu s prisutnima i postrojenima proslaviti 30. obljetnicu događaja koji je promijenio tijek hrvatske povijesti. “Hrvatska je ustrojila vlastitu oružanu silu koja će prerasti u današnju pobjedničku Hrvatsku vojsku. Naša Vlada je vratila dostojanstvo hrvatskim braniteljima, ulažemo u policiju i moderniziramo Hrvatsku vojsku jer vi ste ono najbolje što Hrvatska ima, vi ste spremni podnijeti žrtvu za sve nas.”

“Danas u znak zahvalnosti za vašu požrtvovnost Vlada RH je donijela odluku o nabavci višenamjenskih borbenih zrakoplova. To je najveće ulaganje u trajni mir i sigurnost Lijepe naše”, rekao je i poručio: ”Hrvatska je ponosna na vas, a Vlada će biti odgovorna i podupirati vas s istim žarom kao i prije 30 godina.”

Ministar obrane Mario Banožić u svom je govoru na početku istaknuo kako mu je čast i zadovoljstvo da sve prisutne može pozdraviti kao ministar obrane upravo s mjesta na kojem je nastala hrvatska vojna sila – Hrvatska vojska.

“Svi vi koji ste bili taj dan na postrojavanju, preko noći ste postali hrvatski vojnici koji su ispred sebe imali brojnijeg i tehnički opremljenijeg neprijatelja. Međutim, hrvatsko srce, snaga i volja za stvaranjem neovisne države bila je jača. Formirali smo Zbor narodne garde prije svega zahvaljujući odlučnoj i promišljenoj politici prvog hrvatskog predsjednika i vrhovnog zapovjednika Hrvatske vojske”, rekao je ministar Banožić i dodao da mnogi, nažalost, nisu dočekali trenutak da Hrvatska bude slobodna i ovo je prigoda da se prisjetimo svih hrabrih branitelja, braniteljica i civila koji su dali svoj život za stvaranje hrvatske države.

Ministar je tom prigodom istaknuo kako se nastavlja proces modernizacije i opremanja u svim granama. “Drago mi je što se prepoznala potreba za jačanjem Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i upravo zato, danas je na Vladi donesena odluka o nabavi višenamjenskog borbenog aviona”, rekao je ministar Banožić i istaknuo da su danas hrvatski piloti ponosni jer će uskoro doći višenamjenski borbeni avioni koji ne samo da će podići borbenu spremnost, nego će bitno utjecati i na geostratešku poziciju i jačati sigurnost Hrvatske. Spomenuo je i modernizaciju Hrvatske kopnene vojske vozilima Bradley, daljnje opremanje Patria vozila i ostale mehanizirane tehnike potrebne za razvoj kopnene vojske.

“Vama hrvatskim braniteljima zahvaljujem što ste i danas prisutni u sustavu i učite nove generacije kako čuvati i poštivati domovinu”, zaključio je ministar obrane.

U svom obraćanju predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS Zoran Milanović uputio je pozdrav i zahvalu svima onima koji su prije 30 godina bili ovdje, kao i onima koji nisu mogli biti ovdje jer su bili negdje u borbi te je govorio o razvoju Hrvatske vojske u iznimnim i teškim okolnostima.

#Majke i očevi, braćo i sestre, kćeri i sinovi palih hrvatskih vitezova, sinovi i kćeri Hrvatske narodne garde, one koja je ovdje prije trideset godina na današnji dan bila postrojena u jednom proplamsaju nade, želje, ali i straha u borbi za hrvatsku državu. Za ostvarenje nečega o čemu se stoljećima sanjalo. Na kraju je došao taj trenutak kojeg se sjećam kao promatrač“, rekao je predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju. Istaknuo je da mu to tada nije izgledalo kao ratna atmosfera.

“Ni riječi prvog predsjednika, ni opći dojam, scene, izrazi lica i opća atmosfera nije upućivalo na to da su tada već neki bili na ratištu i nisu mogli biti ovdje. Da je Josip Jović već bio ubijen, da su naši dečki u Borovom Selu iz zasjede bili ubijeni“, rekao je Predsjednik pozdravivši i zahvalivši „one koji su bili ovdje prije točno trideset godina i sve one koji nisu mogli biti zato što su bili negdje u borbi, tamo gdje se gradila hrvatska država“.

Predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju govorio je i o hrvatskoj povijesti i o ratovima koje su kroz povijest vodili Hrvati. “Konačno u ovoj državi svoj smo na svome i razumijemo se bolje nego ikada. Zablude, greške i zločine svojih djedova trebamo polako početi zaboravljati. Mi za njih nismo odgovorni. Ova hrvatska generacija zna bolje i zahvaljujući ljudima kao što ste vi, i kao što su oni prije vas, i ostvarili su bolje“, istaknuo je Predsjednik. Ponovio je kako put koji je prošla Hrvatska nije prošla niti jedna sadašnja članica Europske unije.

“To je naše bogatstvo, to je naš teret s kojim se katkad teško nosimo, ali nakon toliko godina treba konačno reći da za pogreške i zablude svojih djedova Hrvati ne trebaju i više neće odgovarati. Tu priču ja smatram završenom. Ne trebamo se ispričavati za njihove grijehe niti za njihove zablude“, poručio je Predsjednik.

#Sretan vam dan hrvatskih Oružanih snaga! Hrvatska vojska, hrvatska Narodna garda je omogućila da se hrvatski san i hrvatsko ime konačno ostvari u punoj neovisnosti. Ne u državnosti jer naša državnost je naše državno pravo koje je staro stoljećima. Ono se, naprosto, dok nije došla ova generacija hrvatskih ljudi, nije uspjela materijalizirati kao neovisnost. Hrvatska je konačno neovisna i samostalna. Imamo svoju državu, u njoj smo sretni i zadovoljni“, zaključio je svoje obraćanje Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske.

“Neka nam dovijeka živi Hrvatska, može biti mirna jer ju čuva Hrvatska vojska”, poručio je predsjednik RH.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković čestitao je 30. godišnjicu ustrojavanja Hrvatske vojske u ime svih zastupnika Hrvatskog sabora.

“Vi ste vojska koja je krenula od nule i temeljem ljubavi, patriotizma, vjere, nade i domoljublja ostvarili veličanstvene pobjede u Domovinskom ratu. Moramo biti zahvalni svima koji su dali svoje živote, dijelove tijela, svima onima koji su ugradili sebe u hrvatsku slobodu i neovisnost”, rekao je predsjednik Sabora.

Načelnik Glavnog stožera OS RH istaknuo je kako je Hrvatska vojska primjer kako dobro vođena, dobro opremljena i uvježbana sila može učiniti velike stvari i promijeniti tijek povijest. Načelnik Glavnog stožera govorio je o izazovima u protekloj godini, ali i o onima koji se nalaze pred Hrvatskom vojskom u obliku modernizacije i prilagodbe u skladu s novim vrstama ugroza. “Hrvatska vojska će i dalje biti na raspolaganju svom stanovništvu, kao i do sada, u kriznim situacijama”, zaključio je admiral Hranj.

Neven Martić koji je u Kranjčevićevoj 1991. godine predao prijavak predsjedniku Tuđmanu, prisjećajući se tog povijesnog dana izjavio je: “Ovdje je prije 30 godina formiran Zbor narodne garde, a te su postrojbe bile okosnice formiranja gardijskih brigada. Bio sam uzbuđen i ponosan tog dana, a i danas mi je bilo izuzetno drago što sam sreo svoje prijatelje i suborce.”

Uoči svečanog postrojavanja, položeni su vijenci na spomen-ploču utemeljenja Zbora narodne garde.

Također, u okviru programa središnje svečanosti održan je koncert bez publike Jazz orkestra Hrvatske vojske i “Rhine River Ramblers” iz sastava Vojnog orkestra Amreičke kopnene vojske u Europi (U.S. Army Europe Band).

Jazz orkestar Hrvatske vojske izveo je domoljubne i popularne skladbe, a nastupili su Marko Kutlić, Matija Cvek, Ivana Marić, natporučnik Filip Štengl i poručnik Tomislav Kreš. Vojni orkestar Američke kopnene vojske u Europi izveo je američke i internacionalne skladbe, a zajedno su orkestri izveli neke od najpoznatijih skladbi na svijetu.