Koliko će trajati obvezno služenje vojnog roka, kada će obveznicima stići prvi pozivi?

Foto: M. Čobanović / MORH

Od iduće godine trebalo bi ponovno biti uvedeno obvezno služenje vojnoga roka.

Kako će izgledati obuka te hoće li naknada od 900 eura biti dovoljan motiv mladima da odsluže vojsku, što očekuje one koji se pozovu na priziv savjesti i treba li se o vraćanju obveznog vojnog roka odlučivati na referendumu, odgovorili su gosti emisije “U mreži Prvog” Hrvatskog radija.

“Obuku će provoditi vojska, GSOSRH je zadužen za pripremu tog dokumenta i oni su spremi obaviti taj posao. Svi detalji nisu gotovi, bit će poznato kad budu upućeni Vladi i Saboru”, rekao je državni tajnik u Ministarstvu obrane Branko Hrg.

Kako kaže, “mi smo 100 posto spremni iznijeti te prijedloge”.

“Treba odlučiti koja je to nulta generacija s kojom se kreće”, rekao je te naglasio kako će se nultoj generaciji dodijeliti poziv, a ostali će se moći dragovoljno prijaviti.

“Radi se od 15 tisuća mladih ljudi godišnje. Jedan dio zdravstveno neće biti sposoban, tako da će taj broj sigurno biti manji”, dodao je.

“Potrebe OSRH razmatramo onako kako je definirano. Uvođenje vojnog roka nije samo sebi svrha, nego mora poslužiti da vidimo što treba promijeniti kako bi se brojnost dovela na razinu koja je potrebna. To je definirano strateškim dokumentima. To mora biti prva rečenica kad kolege iz MORH-a krenu obrazlagati zahtjev da se odmrzne služenje vojnog roka”, rekao je predsjednik Odbora za obranu Arsen Bauk.

Ustvrdio je kako da je potrebno precizno definirati broj vojnih obveznika kako bi se popunili kapaciteti.

“Ovo što je dosad izašlo je dovoljno za početak rasprave. U javnosti će se koplja lomiti oko trajanja i nulte generacije te kako obeshrabriti one koji žele služiti civilno”, kazao je.

“2008. godine je zamrzavanje vojnog roka bila dobra odluka, a 2024. godine – očito su se neke stvari promijenile. Po onome što smo čuli o trajanju, do tri mjeseca, neće biti stajaće ročne vojske. To je ipak onda jedna vrsta vojnog tečaja, nego vojnog roka”, pojasnio je.

Dodao je kako bi osposobljavanje trebalo ići u smjeru da se potakne ljude da ostanu u sustavu budući da je predsjednik Republike rekao da nedostaje 4000 tisuće osoba.