SPOMENIK FRANJI TUĐMANU: Visok je 4,2 metra, postavljanje najavljeno za sljedeći tjedan

SPOMENIK FRANJI TUĐMANU: Visok je 4,2 metra, postavljanje najavljeno za sljedeći tjedan
Foto: Zagreb.hr

Gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, posjetio je danas ljevaonicu Ujević gdje je javnosti prezentiran spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, a koji će biti postavljen na travnatoj površini između Ulice grada Vukovara i fontana u Aveniji Većeslava Holjevca.

“Predsjednik Tuđman je bio na čelu pokreta koji je najjasnije izrazio ideju neovisne i samostalne Hrvatske, bio je na čelu države kad je međunarodno priznata i bio je na čelu zemlje kad je postala teritorijalno cjelovita. Da nije bilo predsjednika Tuđmana i hrvatskih branitelja, danas ne bi bilo niti moderne Hrvatske”, rekao je gradonačelnik.

Istaknuo je, također, da nema bolje lokacije u Zagrebu od one koja je izabrana za najveći i najljepši spomenik utemeljitelju Hrvatske države. 

“Za godinu dana će prvi predsjednik simbolično gledati svoje djelo, jer preko puta, ispred KD Vatroslav Lisinski, niknut će Spomenik domovini”, rekao je Bandić.

Akademski kipar Kuzma Kovačić, autor spomenika dr. Franji Tuđmanu je naglasio da je spomenik u bronci dovršen te da će biti postavljen na svoje mjesto idući tjedan. 

“Nastojao sam da spomenik bude portret jednog vizionara koji korača prema budućnosti, s toga je poza tijela u raskoraku prema naprijed. Sam kip je visok 4,20 metara, kamenito postolje je 1,45 metara dok je mjesto na koje će biti postavljen oko jedan metar iznad ceste”, naglasio je Kovačić te dodao: “Ovaj kip će biti vječiti simbol hrvatske slobode, a do koje nas je doveo upravo predsjednik Tuđman.”