NA DANAŠNJI DAN: Rođen Karl May, Tuđman izabran za predsjednika HDZ-a, prvi slučaj zaraze koronavirusom u RH

Foto: Wikipedija, Screenshot Youtube, Pixabay

Dogodilo se na današnji dan – 25. veljače

1707.
– U Veneciji je rođen talijanski komediograf i reformator komedije Carlo Goldoni. Među njegova najbolja ostvarenja ubrajaju se komedije, koje se i danas izvode u teatrima širom svijeta: “Krčmarica”, “Grubijani”, “Kavana”, “Ribarske svađe” i “Poljana”. Umro je u Parizu 6. siječnja 1793.

1836.
Samuel Colt prijavio patent za revolver

1841.
– Rođen Auguste-Pierre Renoir, francuski slikar, grafičar i kipar, jedan od najistaknutijih predstavnika impresionizma.

1842.
– U Ernstthalu je rođen njemački književnik Karl May, pustolovni pisac koji je stvorio djela goleme popularnosti. Pustolovine i putopisne dogodovštine, koje se uz tipizirane crno-bijele junake ponavljaju iz knjige u knjigu (opusa od sedamdeset svezaka), May smješta najradije među svijet američkih Indijanaca ili u istočnjačku egzotiku.

1870.
Hiram Rhodes Revels postao prvi crnac koji je ušao u Kongres SAD-a.

1906.
– U Honnefu na Rajni rođen skladatelj i dirigent Boris Papandopulo. Kompoziciju je studirao u Zagrebu, a dirigiranje u Beču. Bio je zborovođa “Kola” u Zagrebu i “Zvonimira” u Splitu te ravnatelj Opere HNK i dirigent Simfonijskog orkestra Hrvatskog krugovala, ravnatelj Opere u Rijeci te dirigent Opere u Sarajevu, Zagrebu i Splitu. Autor je jednog od najvećih opusa (oko 440 djela) u hrvatskoj glazbi.

1921.
Demokratsku Republiku Gruziju okupirala je sovjetska Crvena armija.

1929.
– U Zagrebu održana konstituirajuća sjednica likovne grupe “Zemlja” i izabran Upravni odbor u sastavu: predsjednik ing. arh. Drago Ibler, zamjenik Antun Augustinčić, sekretar Krsto Hegedušić, zamjenik Ivan Tabaković, blagajnik Kamilo Ružička. Članovi grupe bili su Oton Postružnik, Frano Kršinić, Omer Mujadžić.

1937.
– Rođen je Zvonko Špišić (Zagreb, 25. veljače 1937. — Zagreb, 16. svibnja 2017.), hrvatski skladatelj, interpretator šansone, tekstopisac, aranžer i likovni umjetnik.

1942.
– Vlasti NDH uhitile su Andriju Hebranga koji je u to doba bio sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Hrvatske.

1954.
Gamal Abdel Nasser postao predsjednik Egipta.

1974.
– U Livnu umro slikar Gabrijel Jurkić (rođen u Livnu 24. ožujka 1886.). Jedan je od najznačajnijih impresionista u Bosni i Hercegovini. Učio je slikarstvo u privatnoj školi Čikoša i Crnčića (1906/07) i Privremenoj višoj školi za umjetnosti umjetni obrt (1907-08) u Zagrebu, a zatim na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču kod Aloisa Deluga (1908-09). Akademiju likovnih umjetnosti završava u Sarajevu, gdje ima niz velikih i uspješnih izložbi. Uz njegovu veliku izložbu u Sarajevu (1911)., koja je nešto kasnije bila prenesena i u Zagreb, veže se i svojevrstan rekord domaće likovne kritike – 50 napisa objavljenih u sarajevskom i zagrebačkom tisku. Najčešće teme Jurkićevih radova bili su motivi iz livanjskog kraja, kao i portreti žena iz najužeg kruga njegove obitelji: njegove majke i supruge Štefice. Istaknuti je majstor pejzaža. Posljednjih 20-ak godina života maestro se sa suprugom povlači u Livno, gdje dalje stvara u okrilju Franjevačkog samostana Gorica.

1983.
– Umro Tennessee Williams, jedan od največih američkih i svjetskih dramskih pisaca dvadesetog stoljeća.

1990.
– Prvi opći sabor HDZ-a završio dvodnevni rad tajnim glasovanjem. Franjo Tuđman, kao jedini kandidat, izabran je za predsjednika stranke s 1382 glasa – od 1760 delegata s pravom glasa glasovalo je njih 1426.
– Osnovana je Hrvatska stranka prava, pod vodstvom Dobroslava Parage i Ante Paradžika.

1994.
– Osnovan je 1. hrvatski gardijski zbor, počasna postrojba Oružanih snaga Republike Hrvatske.

1996.
IFOR dogovorio evakuaciju bosanskih Srba koji ne žele živjeti u sarajevskim naseljima koja će doći pod vlast Federacije BiH. NATO priopćio kako će srpskim vojnim kamionima dopustiti da uđu u Sarajevo i pomognu u evakuaciji tisuća Srba koji odbijaju povjerovati u uvjeravanja da će pod muslimansko-hrvatskom vlašću moći sigurno živjeti.

2013.
– Preminuo je Đuro Utješanović, hrvatski glumac.

2020.
– Zabilježen je prvi slučaj nove koronavirusne bolesti u Hrvatskoj.

dd0225