Na Trgu Stjepana Radića svečano otkriven Spomenik domovini

Foto: Zagreb.hr

U nazočnosti predstavnika državnih i gradskih vlasti te drugih uglednika, danas je na Trgu Stjepana Radića svečano otkriven Spomenik domovini. 

“Današnjim svečanim činom predajemo Zagrebu, Hrvatskoj i Hrvatima diljem svijeta velebni spomenik hrvatskog identiteta, našega renomiranog arhitekta Nenada Fabijanića, kao simbol zahvalnosti svima onima koji su svoje živote ugradili u hrvatsku neovisnost i slobodu”, istaknuo je tom prigodom zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.   

Foto: Zagreb.hr

Svečanom otvaranju spomenika, uz članove obitelj Tuđman, nazočio je i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Mislav Herman i drugi.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u svom govoru je izrazio zadovoljstvo što u uime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića sudjeluje na otvorenju ovog, kako je rekao, slavoluka hrvatske pobjede i spomenika svima koji su kroz našu tisućljetnu i olujnu povijest ugradili svoje živote u oživotvorenje sna o slobodnoj domovini.

“Ovaj spomenik koji će služiti kao mjesto za odavanje počasti hrvatskoj domovini, zajedno sa spomenikom prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, predstavlja novu vizuru središta Zagreba te ujedno prostornu cjelinu, kojom slavimo slobodnu i neovisnu hrvatsku državu, podsjećamo na težak povijesni put našeg naroda i utiremo put zajedništva prema boljoj budućnosti. Jednom riječju svjedočit će o našem identitetu i zahvalnosti za dar slobode i neovisnosti, koje su sanjale tolike generacije. Grad Zagreb je obnovio i uredio Medvegrad gdje se nalazi Oltar domovine, mjesto na kojem se zadnji put prije svoje smrti pojavio predsjednik dr. Franjo Tuđman, te podigao Spomenik domovini. To je najmanje što možemo i moramo učiniti prema našoj slavnoj povijesti, ali i budućnosti”, rekao je gradonačelnik. 

Foto: Zagreb.hr

“Zagreb poput svjetskih metropola od danas ima središnje mjesto na kojem ćemo slaviti našu državnost i obilježavati ključne datume naše prošlosti.  Zahvaljujem gospodinu Fabijaniću i njegovom timu, na ovom kompleksu koji se savršeno uklapa u postojeće urbanističke vrijednosti središnje zagrebačke osi. Hvala svima koji su pomogli da naša vizija dođe do ostvarenja. A ponajviše onima koji su sanjali i čekali da dobijemo spomenik kakav zaslužuje domovina Hrvatska”, dodao je Bandić.

Spomenik se sastoji od tri objekta: Zida svjetlosti, Monumentuma s vječnim plamenom i Portala – paviljon, koji zajedno čine mjesto oficijelnog, protokolom reguliranog ceremonijala odavanja počasti.

Ukupna vrijednost iznosi 29.478.475,44 bez PDV-a.