NA DANAŠNJI DAN: Uhićeni sudionici Hrvatskog proljeća – Tuđman, Gotovac, Veselica, Šošić, Pavletić…

Foto: Screenshot HRT

Dogodilo se na današnji dan – 11. siječnja

U ranu zoru 11. siječnja 1972. brojne ekipe državne sigurnosti krenule su u akciju uhićenje najviđenijih sudionika Hrvatskog proljeća.

Marko Veselica, Franjo Tuđman, Šime Đodan, Vlado Gotovac, Hrvoje Šošić, Jozo Ivičević-Bakulić, Zvonimir Komarica, Ante Glibota, Ante Bačić i Vlatko Pavletić završili su u pritvoru.

Bila je to posljedica Titove odluke o ugušenju pokreta, koja je donesena još prethodne godine i zbog koje je veći dio hrvatskog republičkog vodstva već bio uklonjen s položaja.

U premetačini koja je trajala satima u stanovima uhićenih nisu pronađeni dokumenti o zavjeri protiv države.

Slijedećih dana uhićeni su i drugi pojedinci, a mnogi su ostali bez posla. U odmazdi nad Hrvatskim proljećem uhićene su stotine ljudi, a nekoliko tisuća ljudi ostalo je bez posla. Veliki broj sudionika Hrvatskog proljeća napustio je zemlju i otišao u emigraciju.

Uhićenici su dovedeni pred sudove, pod optužbama za nacionalizam, kontrarevolucionarstvo i separatizam. Sudske kazne bile su primjerene lažno iskonstruiranim optužnicama.


U nastavku podsjećamo na još neke događaje koji su se odigrali na današnji dan:

1569.
– U Engleskoj je organizirana prva lutrija na svijetu.

1679.
– U Rimu je umro Trogiranin Ivan Lučić, hrvatski povjesničar i otac hrvatske povijesne znanosti, a najpoznatije mu je djelo De regno Dalmatiae et Croatiae.

1669.
– Najveća erupcija vulkana Etna u zadnjih 1000 godina. Izbačeno otprilike 830,000,000 m³ lave. Potpuno je uništena Messina i zapadni dio grada Catanie. Tom prilikom je poginulo 50.000 ljudi, a samo 3 godine kasnije vulkan je uništio preko 50 naselja kada je poginulo 94.000 ljudi. Između ostalih, pamti se i erupcija iz 1908. godine, kada je nastradalo oko 100.000 ljudi. Kao i Vezuv, i Etna je danas aktivan vulkan. Najveće erupcije u zadnjih sto godina bile su 1928., 1949., 1971., 1983., 1992. i 2004. godine.

1843.
– Austro-ugarski car Ferdinand izdao naredbu kojom se zabranjuje ilirsko ime (ilirizam, Ilirija, ilirski jezik) i ilirski simboli (grb s polumjesecom i zvijezdom, koji se i danas nalazi u kruni hrvatskog grba). Nakon zabrane, Ilirske novine Ljudevita Gaja promijenile su ime u Narodne novine, a Ilirske stranka se morala preimenovati u Narodnu stranku.

1850.
– U Brseču rođen hrvatski književnik Eugen Kumičić.

1922.
– Pri liječenju šećerne bolesti u Kanadi je prvi put uporabljen inzulin.

1946.
– Proglašena Narodna Republika Albanija sa diktatorom Enverom Hoxhom na čelu.

1992.
– Skupština muslimanskog nacionalnog vijeća Sandžaka traži poseban status unutar Srbije.
– Na dvodnevnom referendumu 99,9% glasača glasovalo je za teritorijalnu i političku autonomiju Albanaca u Makedoniji.

2001.
– Bivša predsjednica RS Biljana Plavšić predala se Tužiteljstvu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Njezin odvjetnik Krstan Simić izjavio je da se Biljana Plavšić odlučila na dragovljnu predaju jer “vjeruje da je Den Haag pravo mjesto na kojemu može iznijeti svoju obranu i obraniti svoju čast”.

dd0111