Splitski virtuozi na Svjetski dan glazbe nastupaju u Zagrebu, sviraju za HGZ!

Splitski virtuozi na Svjetski dan glazbe nastupaju u Zagrebu, sviraju za HGZ!
Foto: Božidar Vukojević

21. lipnja kalendarski označava prvi dan ljeta, a od 1982. godine ovaj datum se diljem planeta obilježava kao Svjetski dan glazbe posvećen muzičarima svih žanrova, amaterima i profesionalcima.

Upravo na taj dan, komorni orkestar Splitski virtuozi nastupit će u Velikoj dvorani Hrvatskoga glazbenog zavoda na donatorskom koncertu za obnovu zgrade.

Osnovan 2012. godine na inicijativu Glazbeno-umjetničke udruge Artemis, Glazbene mladeži i Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, orkestar uspješno djeluje pod vodstvom violista i dirigenta Wladimira Kossjanenka.

Splitski virtuozi nastupali su na mnogim pozornicama u zemlji i inozemstvu, a posebnu pažnju posvećuju odgoju glazbenika mlađe generacije kroz aktivno sudjelovanje u koncertnim programima te na seminarima i radionicama.

“Neizmjerno nas veseli što će naš prvi zagrebački nastup biti upravo u HGZ-u, kolijevki glazbenog obrazovanja i najstarijoj hrvatskoj glazbenoj instituciji. Ovim donatorskim koncertom želimo iskazati solidarnost i pružiti podršku toj važnoj udruzi građana koja već gotovo 200 godina širi glazbenu kulturu”, kaže voditelj orkestra Wladimir Kossjanenko.

Splitski virtuozi zagrebačkoj publici pripremaju pravu glazbenu poslasticu pa će na programu biti skladatelji Franz von Suppé, Max Bruch, Ludwig van Beethoven, Gustav Mahler i Gustav Theodore Holst. U završnici koncerta orkestar će izvesti Mein Shimmy i Fox-trot iz Loulou la languide glasovitog splitskog skladatelja Ive Tijardovića.

Uz dirigenta i solistu na violi Wladimira Kossjanenka, u komornom orkestru Splitski virtuozi nastupaju na violinama Martin Draušnik, Barbara Udovčić, Ana Labazan Brajša, Annija Endija Kolerta, Svjetlana Jurić-Pešić i Ema Ivković, na violama Pavel Kondrusevich i Stipe Marinić, na violončelu Zita Draušnik i Hillary Vaden Karuza te Piero Malkoč na kontrabasu.

Ulaznice za donatorski koncert po cijenama od 60 kn i 40 kn mogu se kupiti online na: https://hgz.kupiulaznicu.hr/ i na blagajni HGZ-a radnim danom od 11 – 13 i 18 – 20 sati te jedan sat prije početka koncerta.