NA DANAŠNJI DAN: Otvorena je zgrada Hrvatskog glazbenog zavoda u Gundulićevoj ulici

Foto: HGZ

Na današnji dan. 4. prosinca 1876. godine, otvorena je zgrada Hrvatskog glazbenog zavoda. Prigodom otvorenja održan je koncet na kojem su izvođena djela Haydna i Zajca.

Nakon desetak lokacija u kojima su tijekom prvih desetljeća djelovali HGZ i njegova škola, konačno su se stvorili uvjeti za izgradnju vlastite palače. 1876. godine dovršena je zgrada HGZ-a s prvom koncertnom dvoranom u Zagrebu, prema projektu Franje Kleina i Janka Grahora.

U cijelosti izgrađena donacijama građana, ova krasotica je svojom pojavom oplemenila Gundulićevu ulicu i ponudila Zagrebu prvu koncertnu dvoranu koja je 145 godina bila miljenica glazbenika iz Hrvatske i svijeta. U potresu 1880. oštećeno je stubište koje vodi u koncertnu dvoranu, a njegov popravak kao i neke manje zahvate u prizemlju izveo je glasoviti Herman Bollé.

Time su postavljeni temelji za nesmetan i neovisan rad te materijalni opstanak HGZ-a.

Tik uz zgradu s koncertnom dvoranom HGZ 1895. podiže još jednu zgradu s manjom koncertnom dvoranom za potrebe glazbene škole. To su zdanje projektirali graditelji Wiesner i Šafranek, a gradnja je također financirana donacijama građana.

U okvirima svojih dviju zgrada HGZ je stvarao nove prostore: krajem 1990-ih podrumsku dvoranu za pokuse i predavanja, a nakon iseljenja Muzičke akademije 2015. godine obnovljena Mala dvorana postala je pravi koncertni prostor.

Hrvatski glazbeni zavod osnovan je kao društvo ljubitelja glazbe i po ustroju to je i danas. Prvi članovi upisani su u siječnju 1827., a do kraja godine, u tada malom Zagrebu s desetak tisuća stanovnika, bilo ih je čak stotinu i jedanaest. Tako se Zagreb pridružio drugim gradovima Habsburške Monarhije u kojima su se građani okupljali u glazbenim društvima, kao što je bilo u Ljubljani 1794., Beču 1812. te u Rijeci i Varaždinu, gdje su društva također utemeljena 1827.

dd1204