GLAZBA GLASNIJA OD POTRESA: Vrsni umjetnici iz Lisinskog poslali poruku nade i optimizma

Katarina Kutnar i Hrvatski barokni ansambl | Foto: Zvonimir Ferina

U 6:24 ujutro, na drugu godišnjicu strašnog zagrebačkog potresa, glazbenici su svojim nastupom u KD Vatroslava Lisinskog poslali poruku nade i optimizma.

Koncert Glazba glasnija od potresa organizirao je Hrvatski glazbeni zavod čija je zgrada u Gundulićevoj ulici zatvorena zbog konstruktivne i cjelovite obnove koja će trajati godinama.

Zdenka Kovačiček i Ante Gelo | Foto: Zvonimir Ferina

Jedinstveni glazbeni događaj na godišnjicu katastrofalnog potresa koji je zadesio Zagreb okupio je vrsne umjetnike koji su svojim ranojutarnjim nastupom željeli podsjetiti na taj strašan događaj, ali i stvoriti pozitivno, optimistično ozračje te dati podršku HGZ-u, najstarijoj hrvatskoj udruzi građana koja u kontinuitetu djeluje već gotovo dva stoljeća.

Rani jutarnji sati nisu spriječili publiku koja se rado odazvala i došla u Lisinski uživati u nadahnutom muziciranju.

Klasika, jazz, pop i rock u zajedničkoj misiji za HGZ

Koncert je otvorio pijanist Matej Meštrović premijerom kompozicije Zvukopis obnove HGZ-a koju je skladao inspiriran video materijalima Denisa Lepura i Marka Stanića koji snimaju dokumentarni film o obnovi. Svjetski poznati autor filmske glazbe Ozren K. Glaser na klaviru je izveo vlastite skladbe uz violinisticu Renatu Novoselec, glazbenicu koja je osmislila inovativni projekt “VoiolinMusic4All” – metodu učenja violine za gluhe. Etno-jazz duo Tihomir Hojsak na kontrabasu i Filip Novosel na tamburi publiku su poveli na glazbeno putovanje do Dubrovnika sjajnom izvedbom skladbe Filipa Novosela Hojsak linđo. Posebnu atmosferu na pozornicu su donijeli glazbena diva Zdenka Kovačiček i gitarist Ante Gelo izvodeći pjesmu Love, love, love skladatelja Marija Mihaljevića. U sklopu koncerta prikazan je i videospot pjesme Bez mira kantautorice Lovorke Sršen koji je nedavno sniman pod producentskom i redateljskom palicom Dore Prpić s dojmljivim prizorima HGZ-a ogoljenih zidova i stropova koji čekaju nastavak radova. Gitaristički duo Divna i Ivan Šimatović oduševili su svojom izvedbom Alegretta iz Uspomena iz Rusije Fernanda Sora. Završnica koncerta bila je u znaku baroka – uz Hrvatski barokni ansambl pod umjetničkim ravnanjem violinistice Laure Vadjon prvo je nastupila sjajna sopranistica Ivana Lazar s arijom Let the Bright Seraphim iz oratorija Samson Georga Friedricha Haendela, a potom violinistica Katarina Kutnar koja je izvela glasoviti stavak Allegro Koncerta za violinu Proljeće iz ciklusa Četiri godišnja doba Antonija Vivaldija. Koncert je zatvoren još jednim djelom slavnog Vivaldija, a publika će još dugo pamtiti izvedbu arije Agitata infido flatu iz oratorija Judita pobjednica mladog kontratenora Franka Klisovića.

HGZ na putu do modernog kulturnog centra

Program koncerta vodili su uigrani dvojac Jana Haluza i Željko Tomac, a osim sjajnih glazbenih brojeva gledatelji su mogli čuti i zanimljive razgovore s gostima. Arhitekt Roman Šilje, autor glavnog projekta obnove govorio je o aktualnim radovima u kojima će se stotine tona čelika ugraditi na vrlo pažljiv način uz poštivanje povijesnog značaja zgrade HGZ-a koja je zaštićeno kulturno dobro. Predsjednica HGZ-a Romana Matanovac Vučković naglasila je doprinos suradnika i članova udruge na nimalo laganom putu od hitne sanacije nakon potresa, preko izrade projekta, zahtjevnih procedura, istražnih i pripremnih radova pa sve do početka velikih konstrukcijskih zahvata koji su trenutačno u tijeku. Osvrnula se i na teškoće u poslovanju jer HGZ nije korisnik proračuna i financira se isključivo iz vlastitih prihoda kojih nema otkako je zgrada zatvorena.

“Hrvatski glazbeni zavod je osnovan kao društvo građana – ljubitelja glazbe, naša zgrada je izgrađena donacijama građana. Vjerujem da se i sada možemo osloniti na sve one koji vole glazbu, umjetnost i kulturu. Vjerujem da ćemo pronaći donatore, pokrovitelje i sponzore koji će pomoći da HGZ opstane i postane moderan kulturni centar u kojem će se spajati razne umjetnosti i u koji će dolaziti sve generacije”, kazala je Romana Matanovac Vučković.

Ustupanjem dvorane za koncert Glazba glasnija od potresa, podršku HGZ-u dao je i Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba, a gost na koncertu bio je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

“HGZ je ključno mjesto zagrebačke glazbene scene i Grad pomaže u obnovi koliko god može, logistički i proceduralno, kroz pomoć u organizaciji gradilišta i kroz sve drugo što je u našoj domeni. Pri obnovi moramo pomiriti pomalo kontadiktorne zahtjeve – s jedne strane nužna ojačanja i s druge strane očuvanje vrijednih prostorno-oblikovnih karakteristika, a to nije jednostavno”, istaknuo je dogradonačelnik Luka Korlaet.

Povijesna zgrada Hrvatskog glazbenog zavoda preživjela je dva potresa – prvi davne 1880., a drugi 2020. godine u kojem je pretrpjela velika oštećenja, a sada se konstruktivna obnova odvija uz pomoć sredstava iz Fonda solidarnosti EU. Već gotovo dva stoljeća HGZ je izuzetno važan čimbenik u kreiranju kulturnog života Zagreba i Hrvatske, a s obnovljenom i opremljenom zgradom moći će pružiti još više.

Donatorska kampanja za opstanak jedne od najstarijih aktivnih udruga građana na svijetu i dalje traje, a sve detalje potražite na: https://www.hgz.hr/donacije/