Hrvatski glazbeni zavod obilježava 195. rođendan, svečani koncert održat će se u Centru za kulturu Maksimir

Foto: Zvonimir Ferina

18. travnja 1827. u dvorani tadašnje Kraljevske akademije, danas Gornjogradske gimnazije na Katarininu trgu, održan je prvi koncert Društvenog orkestra sastavljenog od članova društva ljubitelja glazbe koje je tada nosilo službeni naziv Societas filharmonica zagrabiensis, a u spisima i među građanima Zagreba najčešće se nazivalo Musikverein.

Taj se datum smatra početkom rada udruge i obilježava se kao Dan Hrvatskoga glazbenog zavoda, a ove godine će se zbog radova u zgradi proslava održati 28. travnja u 19:30 u Centru za kulturu i informacije Maksimir. Na svečanom koncertu povodom 195. rođendana nastupit će Društveni orkestar HGZ-a pod ravnanjem akademika Zorana Juranića i Društveni komorni ansambl HGZ-a pod umjetničkim vodstvom pijanistice Vesne Šepat Kutnar.

Foto: Zvonimir Ferina

“U ožujku 2021. potpisali smo ugovor s Ministarstvom kulture i medija o dodijeli 57.178.606,10 kuna bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti EU i danas je HGZ veliko gradilište. Neizmjerno smo zahvalni Centru za kulturu i informacije Maksimir u kojem su naši ansambli pronašli svoj privremeni dom za probe i nastupe. Radovi na konstrukcijskoj obnovi trajat će do kraja godine i HGZ će nakon te obnove imati ojačanu i sigurnu zgradu. No, cjelovita obnova tek slijedi i njome ćemo vratiti raskošan, izvorni izgled svečanog stubišta i naših dvorana. Novi prostori u potkrovlju donijet će dodatne sadržaje poput dugo sanjanog muzeja glazbe i nove, tehnološki napredne dvorane te pretvoriti HGZ u suvremeni multimedijalni centar koji će biti otvoren prema svim umjetnostima i koji će svojim djelovanjem obogatiti kulturni život Zagreba”, kaže predsjednica HGZ-a Romana Matanovac Vučković.

Sredstva iz Fonda solidarnosti EU ne pokrivaju redovito poslovanje, a zbog radova udruga nema nikakvih prihoda od studenog prošle godine kada je zgrada u Gundulićevoj ulici zatvorena. Stoga donatorska kampanja za opstanak jedne od najstarijih aktivnih udruga građana na svijetu i dalje traje, a sve detalje potražite na: https://www.hgz.hr/donacije/.