SJAJNA PRILIKA: Upoznajte najvrjednija djela zagrebačke arhitekture uz stručne vodiče

Foto: Marko Ercegović

Danas je u Atelijeru Bohutinsky predstavljen festival Open House Zagreb u sklopu kojeg će se od 20. do 22. listopada građanima i turistima otvoriti vrata 35 najatraktivnijih zagrebačkih arhitektonskih djela.

Jedno od njih je i Atelijer Bohutinsky, najpoznatije djelo Gustava Bohutinskog koje svjedoči o živoj prisutnosti bauhausovske misli u zagrebačkoj sredini, a kojim je sve prisutne proveo vlasnik i autor rekonstrukcije i interijera, prof. Stipe Brčić. Bila je ovo i prilika za pobliže se upoznati s idejom i konceptom festivala Open House Zagreb i saznati sve detalje o mogućnostima i načine prijave za razgledavanjem svih lokacija i objekata ovog događaja koji kroz susret građana s arhitektima, građevinarima, investitorima i vlasnicima objekata promovira najatraktivnija zagrebačka arhitektonska djela, ali i potiče razmišljanja o vrijednostima grada i ulozi stanovnika u njegovom stvaranju.

Od 12 sati otvorene su i prijave za posjet objektima. Prijaviti se možete na http://openhousezagreb.org/. Broj posjetitelja je limitiran ovisno o veličini objekta i mogućnostima prihvata posjetitelja.

Na predstavljanju su govorili Senka Dombi, predstavnica Ocjenjivačkog suda OHZ-a, Roman Šilje, predstavnik Savjetodavnog odbora OHZ-a, Martin Jurin, zamjenik pročelnice Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, Dubravka Vrgoč, kreativna ravnateljica OHZ-a, Tomislava Blatnik, izvršna ravnateljica OHZ-a i Martina Bienenfeld, direktorica TZ Zagreb.

“Ove godine, obzirom da je Zagreb prvu godinu dio manifestacije, mi kao žiri sami smo predlagali arhitektonska djela i odabrali 35. Žiri se vodio time da se pokriju različiti vremenski periodi i različite namjene. Odabrana djela predstavljaju najvredniju i najznačajniju arhitekturu i želimo građanima, prvenstveno nestručnoj javnosti, prezentirati zašto su u vrijeme nastanka predstavljala pomak u projektantskom pristupu i zbog toga su posebna. Posebnost se ogleda u oblikovnom, estetskom i funkcionalnom smislu, a za odabir nam je bio važan i odnos prema povijesnom, društvenom i prostornom kontekstu.” objasnila je arhitektica Senka Dombi, predstavnica Ocjenjivačkog suda OHZ-a.

“Open House Festival trodnevno je slavlje zagrebačke arhitekture i zagrebačkih kvartova. Cilj festivala je promovirati arhitekturu i pomoći građanima u njezinom razumijevanju, budući da arhitektura čini bitnu komponentu kulture. Open House Festival zapravo na određeni način promovira našu znatiželju prema onome što se događa unutar zgrada pokraj kojih svakodnevno prolazimo, nudeći Zagrepčanima priliku da uče od najboljih primjera gradske arhitekture i ljudi koji stoje iza njih. Time se daje vidljivost arhitektima koji su zaslužni za vizualni identitet grada i razvija lojalnost javnosti zainteresirane za gradsku arhitekturu. I dok građani mogu ući u neke od najpoznatijih zagrebačkih zgrada kao i u neke od gradskih najbolje čuvanih tajni, Festival ih uči kako zajedno s arhitektima mogu ne samo razumjeti, već u budućnosti i zajednički promišljati izgled svoga grada.” izjavila je kreativna ravnateljica Dubravka Vrgoč.

“Turistička zajednica grada Zagreba prepoznala je ovaj projekt te je financijski i operativno pomogla u njegovoj realizaciji jer arhitektura ima snažan utjecaj na turizam. Naime, ona pruža turistima vizualni doživljaj; gradi identitet destinacije; pomaže u očuvanju kulturne i povijesne baštine te potiče razvoj turističke infrastrukture. Dodatno, Zagreb se kroz Open House pridružio obitelji 60 velikih svjetskih gradova poput Londona, New Yorka, Pariza, Amsterdama i drugih, što posebno apostrofira njegov značaj u europskim i svjetskim razmjerima. Institucionalna podrška bitna je za ovakve projekte jer se kroz umjetnost i arhitekturu može najbolje upoznati i promovirati destinaciju”, istaknula je direktorica TZ grada Zagreba Martina Bienenfeld.

Savjetodavni odbor kojeg čine po jedan predstavnik Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, Udruženja hrvatskih arhitekata, Hrvatskog dizajnerskog društva, Instituta za povijest umjetnosti, Turističke zajednice Zagreba i udruge Zagreb Open House predložili su članove Ocjenjivačkog suda koji su za prvu sezonu Festivala Open House Zagreb odabrali 35 arhitektonskih objekata koji će biti predstavljeni građanima Zagreba i turistima: Popov toranj, javni i sakralni prostori Gornjeg grada, Stara gradska vijećnica, Klinika za psihijatriju Vrapče, Botanički vrt PMF-a, Hrvatski državni arhiv, palača Zagrebačke burze za robu i vrednote, kompleks klaonice Zagrepčanka, Osnovna škola Augusta Šenoe, Francuski paviljon, stambeno-poslovna zgrade Napretkove zadruge, atelijer Emila Bohutinskog, stambena zgrada Vukovarska 35-35a, stambena zgrada Kemoboje, Drveni neboder, stambeni sklop Laginjina 7-9, Kockica, zgrada Gradske vijećnice, stambeno naselje Dugave, Dom zdravlja Zagreb – Centar, putnički terminal zračne luke Franjo Tuđman Zagreb, poslovna zgrada Seecel, Lauba – kuća za ljude i umjetnost, odgojno – obrazovni kompleks Središće, Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskog, atelijer Silvija Vujičića, Urania, bazenski kompleks Svetice, trgovačka i najamna stambena zgrada Assicurazioni Generali, atelijer akademika Andrije Mutnjakovića, stambeno – poslovna zgrada Veslačka 15-17a, dječji vrtić Lanište, obiteljska kuća u Maksimiru, hotel Zonar i Met boutique hotel.

Program je realiziran uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba, a partneri na projektu su i Međunarodna zračna luka Zagreb, OTP banka, HoB.