Upoznajte djelo Marijana Haberlea, arhitekta koji je ostavio neizbrisiv trag u urbanom identitetu Zagreba

Foto: Press

Galerija Modulor Centra za kulturu Trešnjevka otvara izložbu Prolegomena za modernu: društveno angažirana arhitektura Marijana Haberlea između vizije i realnosti u četvrtak, 26. siječnja 2023. s početkom u 19 sati.

Autorica izložbe je dr. sc. Jasna Galjer, redoviti prof. na odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Izložba se besplatno može pogledati u galeriji Modulor do 20. veljače 2023.

O izložbi

“Izložba predstavlja djelovanje Marijana Haberlea (1908.-1979.), jednog od protagonista moderne arhitekture u Hrvatskoj. Haberle je brojnim arhitektonskim ostvarenjima ostavio neizbrisiv trag u arhitektonskoj kulturi i današnjem urbanom identitetu Zagreba, ali i drugih gradova diljem Hrvatske, od Slavonskog Broda do Siska. Zagrebački zbor (današnji Studentski centar) i Tehnički muzej, Brodarski institut, hotel na Plitvicama, Koncertna dvorana “Vatroslav Lisinski”, neki su od najistaknutijih primjera u Haberlevom impresivnom opusu. Namjera je ovom izložbom u dijalogu arhitektonskih fotografija izvornog i današnjeg izgleda, nacrta, vizualno dojmljivih crteža i filma, podsjetiti na značenje i vrijednost poznatih, ali i rasvijetliti još uvijek nedovoljno poznate doprinose Marijana Haberlea ostvarenju vizija moderne arhitekture i time pridonijeti prepoznavanju kvalitete prostora u kojem živimo”, napisala je aujtorica izložbe Jasna Galjer.

Organizacija izložbe: Galerija Modulor-za arhitekturu i dizajn, Centar za kulturu Trešnjevka u suradnji s Hrvatskim muzejom arhitekture Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Izložba je ostvarena uz podršku Ministarstva kulture i medija RH i Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo.

Realizaciju izložbe i kataloga podržali su ustupanjem prava na korištenje materijala sljedeće institucije i pojedinci: Hrvatski muzej arhitekture Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, osobni fond Marijana Haberlea (HAZU HMA- OAF M. Haberle), Arhiv Brodarskog instituta d.o.o. u likvidaciiji, Zagreb, Arhiv JU NP Plitvička jezera, Hrvatski državni arhiv, Zagreb, Obiteljska ostavština Haberle-Jurković, Damir Fabijanić, Saša Šimpraga i Bruno Radovčić.

Dodatni program

Izložba također sudjeluje u manifestaciji Noć muzeja 2023. u petak, 27. siječanja 2023. uz stručno vodstvo autorice izložbe u 18 i 19 sati. Povodom izložbe, akcija Tura kultura (u organizaciji Mapiranja Trešnjevke i CeKaTe-a) je pripremila besplatan posjet Brodarskom institutu u Novom Zagrebu, čiji arhitekt je upravo Marijan Haberle. Posjet će se održati u subotu, 28. siječnja 2023. u 10 sati uz vodstvo voditeljica sektora Pomorske tehnologije mr.sc. Marta Pedišić Buča, dipl.ing.. Za posjet Brodarskom institutu potrebna je prethodna prijava na mail: [email protected] (prijave se primaju od 23.1.).