Dubravka Vrgoč, kreativna ravnateljica Festivala Open House Zagreb, dobila vrijedno priznanje

Dubravka Vrgoč, kreativna ravnateljica Festivala Open House Zagreb, dobila vrijedno priznanje
Foto: Goran Hrubi

Prestižno priznanje osvojila je kao kreativna ravnateljica Festivala Open House Zagreb, koji je zamišljen je kao promocija najatraktivnijih zagrebačkih arhitektonskih djela te susret građana s arhitektima, građevinarima, investitorima i vlasnicima objekata.

Open House Zagreb festival od 20. do 22. listopada prošle godine otvorio je vrata najatraktivnijih zagrebačkih arhitektonskih djela, a građanima Zagreba i turistima uz stručno vodstvo predstavljeno je 35 odabranih arhitektonskih objekata. O uspjehu prvog izdanja Festivala Open House Zagreb koji se održao brojke govore same za sebe.

Tijekom 3 festivalska dana ukupno 1400 posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva uz vodstvo 42 stručna voditelja i pomoć 30 volontera pobliže je upoznalo 35 atraktivnih zagrebačkih arhitektonskih objekata.

Na Summitu Open House Europe održanom u prosincu 2023. u Lisabonu, Open House Zagreb, uz Tiranu i Kopenhagen izdvojen je kao jedan od najperspektivnijih europskih festivala te je naglašena njegova inovativnost upravo u bliskom povezivanju s arhitektima i strukom što daje festivalu i u europskom kontekstu novu dimenziju.

“Iznimna mi je čast što mi je dodijeljena nagrada ‘Menadžerica godine’ i što mi je dodjeljuje upravo Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika CROMA. Čast mi je i što je nagrada dodijeljena u kategoriji najbolje vođenog inovativnog projekta te što taj projekt promovira vrijednosti grada i ulogu stanovnika u njegovom stvaranju te ih motivira da se zalažu za dobro osmišljeno, planski izgrađeno okruženje. Smještajući poduzetništvo u širi društveni kontekst, budući da poduzetnici imaju i svoju istaknutu društvenu funkciju, kultura se nameće i kao važan faktor u poticanju razvoja ekonomskih, društvenih i ekoloških modela koji utječu na socijalno uključivanje i održivi razvoj. U razvijenijim zemljama Europske unije kreativna i kulturna industrija čine 4,4 posto BDP-a te zapošljava 8,3 milijuna ljudi. ‘Očuvanje i valorizacija kulturne baštine, korištenjem novih i inovativnih pristupa u suradnji s kreativnim dionicima, ključni je prioritet europske politike’, zabilježeno je u dokumentima EU, dok se otpornost, kohezija i inovativni potencijal europskih društava snažno povezuju s umjetnošću te kulturnim i kreativnim industrijama”, rekla je Dubravka Vrgoč te dodala:

“I dok se u posljednje vrijeme sve češće govori o kulturi poduzetništva i poduzetništvu u kulturi, mislim da bi trebalo uvesti i pojam ‘kultura u poduzetništvu’ čime bi se potaknuo tranzicijski zaokret tradicionalne ekonomije prema kreativnoj, održivoj i inovativnoj.”

“Godinama sam vodila kulturne institucije i osmišljavala najčešće institucionalne projekte te sam sama kroz praksu stjecala potrebna znanja i kompetencije koje su mi pomogle da se održim i kulturnu ponudu učinim održivom. Suočena svih tih godina s društvenim predrasudama zbog kojih je kultura često bila izmaknuta na margine, borila sam se uvijek za njenu središnju poziciju u društvu tranzicijskih trauma kojem je ona itekako potrebna. Stoga sam još više ponosna što sam ovu nagradu dobila za projekt koji je otvorio vrata arhitektonskih objekata kraj kojih prolazimo, u kojim radimo, u kojim stanujemo ili koje nikada nismo primijetili u gradu u kojem živimo. Ponosna sam i što su upravo poduzetnici ovom važnom nagradom prepoznali projekt iz sektora kulture i time potvrdili gospodarski i društveni značaj kulture, njezine duhovnosti, kreativnosti i vječite potrebe da potiče neovisno razmišljanje, uspostavlja dijalog i bude otvorena, na način na koji Open House Zagreb otvara neke nove perspektive gledanja i promišljanja razvoja prostora koji nam pripada, a time i razvoja gospodarstva, cjelokupnog društva i svakako poduzetništva”, zaključila je Vrgoč.

Od 1992. godine Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika CROMA na kraju svake poslovne godine dodjeljuje ravnopravne nagrade najuspješnijim menadžerima i poduzetnicima u kategoriji velikih, srednjih, malih, javnih i inozemnih poduzeća, kao i nagradu za najuspješnijeg projektnog menadžera, mladog menadžera uzorno izgrađen sustav korporativnog upravljanja i DOP, pozitivan društveni utjecaj i nagradu za životno djelo.

Dodijeljeno je 11 nagrada u različitim kategorijama i to menadžerima koji se ističu poduzetničkim duhom, entuzijazmom i profesionalnim, etičkim i odgovornim poslovanjem, kažu u HUM CROMA-i.

U kategoriji velikih poduzeća nagrada je pripala Mislavu Vučiću iz Jadran Galenskog Laboratorija, Anita Cvetić Orešanin iz Poslovne inteligencije nagrađena je kao najbolja menadžerica u kategoriji srednjih poduzeća, a Iva Rogović Lekić iz MARSH-a u kategoriji malih poduzeća. Huseyin Bahadir Bedir iz Međunarodne zračne luke Zagreb dobio je priznanje žirija u kategoriji stranog menadžera, dok je Vjekoslav Majetić iz DOK-ING d.o.o. poduzetnik godine. Tomislav Cikač iz Pro-Klime najbolji je menadžer u kategoriji inozemne tvrtke. Nagrada za životno djelo dodijeljena je predsjednici Ericsson Nikole Tesle Gordani Kovačević i predsjedniku Upravnog odbora poslovne grupe Auto Hrvatska Bogdanu Tihavi, dok je nagrada “Tihomir Premužak” za pozitivan društveni utjecaj pripala Kristijanu Cinottiju iz Mazars Cinotti Audita. Teo Širola iz Metamorfoze d.o.o. osvojio je nagradu u kategoriji mladi menadžer.

Nagrade su dodijeljene pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i supokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske i Grada Zagreba.