SCENA AMADEO: Matija Dedić nastupa 17. kolovoza, točno na dan kada je prije osam godina otišao veliki Arsen

Foto: Scena Amadeo

Na Sceni Amadeo u četvrtak, 17. kolovoza, nastupit će Matija Dedić koncertom Amigo, Endrigo, točno na dan kada je prije osam godina otišao veliki Arsen.

Na svojim koncertima na Sceni Amadeo, a bilo ih od 2000. do 2015. godine više od četrdeset, Arsen je u izvedbi svoje ikonografske pjesme Amigo, refren završavao stihom Amigo, Endrigo… u spomen na svog dugogodišnjeg bliskog prijatelja Sergia Endriga. Sretni smo što će nas na osmu godišnjicu Arsenovog odlaska u onostrano njegov Matija svojom izvedbom Endrigovih nezaboravnih skladbi podsjetiti na veliko prijateljstvo dva velika umjetnika.

Ne radi se tu o običnoj pijanističkoj izvedbi djela Sergia Endriga. Matija Dedić kroz glazbu i interpretaciju (pr)oživljava prijateljstvo svoga oca Arsena sa Sergiom. Svaka nota, svaki akord, prožimaju toplinu prijateljstva, bliskosti, intime koja i dan danas veže dvije obitelji, dvoje djece: Claudiu i Matiju. Matija obilježava melodioznost Endrigove glazbe osebujnim “talijanskim” pijanističkim stilom, a Arsen je posebno volio takav interpretativni pristup. Glazba iz ovog albuma prodire do dubine srca i duše, poklanjajući snažne i iskonske trenutke. Jedinstvenom interpretacijom koja je intimna, vrlo osobna, sugestivna, Matija otvara i poklanja svoj unutarnji svijet slušateljima. Dvojac Dedić – Endrigo obnavlja se u jedinstvenom umjetničkom obliku. Autorska glazba ulazi u uzvišene tematske sfere i dotiče se raznih tema, od prolaznosti, svakodnevice, poimanja života, odlaska. Originalna interpretacija kantautorskog opusa Sergia Endriga u albumu Matije Dedića otkriva šaroliki spektar emocija samog umjetnika, samoga pijanista. On to čini otvorena srca. Svatko će tu dubinu pronaći i proživjeti na svoj način, to je sigurno. Treba odabrati posebno mjesto, mir te uroniti u ljepotu simbioze Arsenovog stvaralaštva i Matijine interpretacije. Tada će slušatelj shvatiti cjelovitost i veličinu čarolije isprepletenih života: Dedićevih i Endrigovih.

”Ovaj CD svojom snagom prodire do same dubine duše. Tako je moćan da ulazi pod kožu nevjerojatnom snagom koja ne popušta. Prekrasni aranžmani tatine glazbe i Matijin čarobni poetski dodir glasovirskih tipki miluju te poput morskih valova. Prijateljstvo Matijinog oca Arsena i Sergia očuvano je u tim notama. Hvala Matija!”. – Claudia Endrigo, kćer Sergia Endriga.

Veza između obitelji Dedić i Endrigo traje od 1965. godine, a Matiju za Sergia vežu predivne uspomene:

“Imam još sliku moje trogodišnje Lu koja sjedi u njegovom krilu. Posjećivao nas je u Zagrebu pa bi s Gabi na Dolcu kupovao sarme koje je nosio doma u Rim. Uz Kemala Montena bio je tatin najbolji prijatelj, divna duša i njegova je smrt Arsena užasno potresla”.

19. kolovoza u Galeriji Klovićevih Dvora nastupit će Sandra Bagarić i Darko Domitrović koncertom Ja ljubim… U segmentu Sandrinog djelovanja veliko iskustvo nije donijelo danak u rutini. Svaki koncert je ostao i postao priča za sebe, uvijek iznova nov i pun iznenađenja kako za publiku tako i za izvođačicu samu. Koncertni program Sandre Bagarić sastoji se od koncertnog repertoara iz kojeg izdvajamo uspješnice poput koncerata Ja ljubim, Adagio, BelCante, repertoar s Kvartetom Zagreb te suradnju s mnogim orkestrima (Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HTV-a, Dubrovački simfonijski orkestar, Tamburaški orkestar HRT-a, itd…). Darko Domitrović (1964.) pijanist je, skladatelj i umjetnički savjetnik na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.

Ulaznice su dostupne putem sustava eventim.hr i ulaznice.hr.