S Trga siječanjskih žrtava u Kustošiji startao 16. Memorijalni ultramaraton Zagreb – Vukovar

Ultramaraton Zagreb-Vukovar
Foto: Zagreb.hr

Jutros je s Trga siječanjskih žrtava u zagrebačkoj Kustošiji startao 16. Memorijalni ultramaraton Zagreb – Vukovar – Putovi dragovoljaca HOS-a i bojovnika Domovinskog rata u znak sjećanja na pripadnike zagrebačkog HOS-a i svih ostalih postrojbi hrvatske vojske i policije koji su u obranu tada opkoljenog Vukovara krenuli iz Zagreba.

Prije starta gradonačelnik Bandić položio je vijenac i zapalio svijeću kod Spomen obilježja na Trgu.

“Ultramaraton dužine 344.1 km, predstavlja jednu od najzahtjevnijih atletskih utrka u ovom dijelu Europe, a učesnici svakim svojim korakom od Zagreba prema Vukovaru, simboliziraju patnju i bol žrtve, pozivaju na očuvanje mira, ali i na potrebu trajnog sjećanja”, naglasio je gradonačelnik, zahvalivši organizatorima i poželjevši sreću svim sudionicima ultramaratona.

“Nalazimo se na ovome svetom mjestu odakle su Zagrepčani krenuli u obranu jedine nam domovine i ostavili svoje živote da bi danas svi uživali u neovisnoj državi Hrvatskoj”, rekao je predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a Boro Barišić istaknuvši dobru suradnju s Gradom Zagrebom koji im je sve ove godine pomagao u organizaciji ultramaratona.

“Vi ćete, ovih dana kada budete trčali, prenositi istinu o domovinskom ratu, istinu o stradanju hrvatskih branitelja, istinu kakvo je bilo zajedništvo 90-ih godina. Pokažimo da nam i danas treba to zajedništvo jer samo zajedno možemo stvoriti boljitak Hrvatske”, istaknuo je predsjednik zagrebačke Hvidre Ante Tandara.

Tradicionalni ultramaraton, koji se sastoji od pet dionica: Zagreb-Ivanić Grad, Ivanić Grad-Novska, Novska-Slavonski Brod, Slavonski Brod-Osijek i Osijek-Vukovar, organizira Udruga dragovoljaca HOS-a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.

Maratonci se u Vukovaru očekuju u subotu, 14. listopada, u poslijepodnevnim satima.