S rekordnih 500 sudionika počela konferencija Advanced Technology Days 12

advanced-technology-days-12-3

Konferencija Advanced Technology Days 12 počela je danas u zagrebačkom Hypo centru gdje je okupila najveći broj sudionika do sada, čak 500, što je 25 posto više nego prošle godine.

Konferencija ove godine predstavlja brojne stručne predavače, među kojima je i 13 stranih predavača, fokusirana je na cloud tehnologije i digitalnu transformaciju te donosi novosti unutar Windows 10, Windows Servera 2016 i System Centra 2016 te sigurnosti podataka u oblaku.

U uvodnom govoru Ivan Vidaković, direktor Microsoft Hrvatska i BiH kazao je kako Microsoft aktivno sudjeluje u lokalnoj zajednici te pomaže svojim partnerima koji prodaju cloud, njih čak 280, da svoja rješenja bazirana na Microsoft cloud tehnologijama prodaju diljem svijeta te je naglasio i važnost usavršavanja: “Za IT inženjere izuzetno je važno da redovito stječu nova znanja i vještine jer će, uz poznavanje tehnologije, sve više morati poznavati i poslovne procese kako bi svojim tehničkim vještinama mogli stvarati inovacije.”

Tomislav Tipurić, direktor Konferencije, rekao je kako: „ATD svojom 12-tom inkarnacijom ulazi u drugo desetljeće postojanja (jedne smo godine imali dvije konferencije). Prošle smo godine rapidno narasli na 400 sudionika, ove se godine ta brojka popela i iznad 500. Obzirom na to da Konferencija traje dva dana, po mnogim mjerilima postajemo najveći zagrebački tehnološki događaj i mjesto gdje se mogu čuti najsvježije novosti iz svijeta tehnologije, koje sada obuhvaćaju i cijeli jedan niz ne-Microsoftovih priča, primarno vezanih uz računarstvo u oblaku. Dugoročno gledano, želimo postati centralno mjesto na kojem će IT inženjeri svih profila kao i marketinški stručnjaci crpiti inspiraciju za nove projekte kako bi transformirali svoje organizacije u eri digitalizacije“ te je također istaknuo kako tehnologije otvorenog koda danas imaju ogroman značaj u Microsoftovom cloud svijetu.


Nakon uvodnih govora, uslijedile su demo prezentacije. Bartolomiej Zass, Azure Technology Solution Professional u Microsoftu, pokazao je demo na Azure Linux Web Apps servisu koji je trenutačno u public previewu, dok je Ilija Ranogajec, Cloud sistem inženjer u Combisu, predstavio nadolazeći servis unutar već dobro poznatog Operations Management Suitea koji automatski otkriva aplikacijske komponente na Windows i Linux sustavima te mapira komunikaciju između povezanih servisa.

Igor Pavleković iz Microsofta predstavio je komunikaciju pomoću Microsoft Teamsa, najnovijeg alata za povećanje produktivnosti i kolaboracije u okruženju baziranom na instant komunikaciji u programima Office365, te u Visual Studio Teams Services.

Petra Čiček iz Microsofta govorila je istraživanju o poslovnom utjecaju implementacije zrele podatkovne strategije na tvrtke te o tome kako Microsoft može pomoći u prihvaćanju kulture digitalne transformacije. (M. Petković)