Kreće obnova pruge Zapadni kolodvor – Savski Marof, kad radovi budu gotovi vlakovi će voziti 120 km/h

Vlak - Hrvatske željeznice
Foto: ZG express

HŽ Infrastruktura potpisala je s tvrtkom Swietelsky ugovor o obnovi pruge Zagreb Zapadni kolodvor – Savski Marof. Nakon završetka radova tom dionicom, dugačkom 17,8 kilometara, vlakovi će prometovati brzinom od 120 km/h!

Ugovor je vrijedan 365,7 milijuna kuna (bez PDV-a), od čega se veći dio (210 milijuna kuna) financira iz kredita Svjetske banke za obnovu i razvoj. Rok implementacije jest 27 mjeseci od dana sklapanja ugovora.

Riječ je o dionici dvokolosiječne željezničke pruge duge 17,8 kilometara koja se nalazi na koridoru RH1, izuzetno važnome za međunarodni teretni i gradsko-prigradski prijevoz. Njome u prosjeku prođe oko 160 vlakova na dan.

Nakon završetka radova tom dionicom vlakovi će prometovati brzinom od 120 km/h, sigurnost i interoperabilnost željezničkoga prometa te nosivost pruge bit će veći, smanjit će se troškovi održavanja pruge, a poboljšat će se i mogućnost prijevoza većeg broja putnika u dnevnome migracijskom prometu.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, koji je tom prigodom rekao: “Ovo je još jedan ugovor koji označava ogroman investicijski ciklus koji je pokrenut u željezničkome sektoru. Pruga od Zagreba do Savskog Marofa zaista treba temeljitu obnovu i zato zahvaljujem Svjetskoj banci, koja nam je u ovome projektu pružila financijsku podršku. Vjerujem da će za dvije godine, koliko će trajati radovi, svi putnici na toj relaciji osjetiti prednosti bržega i kvalitetnijega putovanja, što je i konačni cilj ovog projekta.”

Svečanost je uveličala i Elisabetta Capannelli, direktorica Svjetske banke za Hrvatsku, koja je tom prigodom istaknula kako je Svjetska banka dugogodišnji partner hrvatske Vlade u sektoru željeznica.

“Zadovoljstvo nam je što kontinuirano pružamo podršku Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i HŽ Infrastrukturi u obnovi strateške željezničke dionice Zagreb Zapadni kolodvor – Savski Marof. Ovo ulaganje pomoći će u uklanjanju kritičnih uskih grla željezničke infrastrukture, poboljšanju učinkovitosti i sigurnosti te ostvarenju financijske održivosti hrvatskoga željezničkog sektora. Radujemo se daljnjim aktivnostima na reformama i modernizaciji usluga željezničkog prometa u Hrvatskoj”, rekla je Elisabetta Capannelli.

Nakon potpisivanja ugovora Ivan Kršić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture, rekao je da će obnova dionice od Savskog Marofa do Zapadnog kolodvora osnažiti najfrekventniji željeznički pravac u Hrvatskoj.

“Obnovom postojeće infrastrukture podići će se razina sigurnosti, omogućit će se veća brzina vlakova, veća nosivost pruge, a gradsko-prigradski prijevoz postat će bolji i privlačniji putnicima. Paralelno s time otvorit će se mogućnost rasterećenja gradskih prometnica od cestovnih vozila, što će u konačnici doprinijeti i pozitivnome utjecaju na zaštitu okoliša. Hvala Svjetskoj banci koja je prepoznala važnost ovoga projekta i podržala nas u njegovoj provedbi, a tvrtki Swietelsky želimo uspješan rad, ne sumnjajući da će posao izvesti kvalitetno i u zadanome roku”, naglasio je Kršić.

Tvrtka Swietelsky d.o.o. na građevinskome je tržištu u Hrvatskoj prisutna dulje od 20 godina. Na prugama pod upravljanjem HŽ Infrastrukture do sada smo obnovili više od 500 km pružnih kolosijeka. Ističemo pružne dionice Ogulin – Split, Mrzlo Polje – Ogulin, Vrbovec – Botovo, Osijek – Beli Manastir, Vrpolje – Slavonski Šamac i Zagreb Borongaj – Dugo Selo.

“Sve radove izveli smo najnovijim tehnologijama i strojevima, čime potvrđujemo činjenicu da tvrtka Swietelsky prati najnovija tehnološka i tehnička iskustva te da posjeduje mehanizaciju respektabilnu u Europi i u svijetu. Takav profil tvrtke omogućuje nam izvođenje ugovorenih radova u optimalnome, najkraćemu vremenu. Do sada smo sve poslove ugovorene s HŽ Infrastrukturom obavili profesionalno, kvalitetno i u roku, držeći se ugovorenih financijskih okvira. Nadamo se da će tako biti i sada”, rekao je Zvonko Dundović, predstavnik tvrtke Swietelsky.

Projekt obnove pruge na dionici Savski Marof – Zagreb Zapadni kolodvor obuhvaća:
– cjelovitu obnovu gornjega i donjega pružnog ustroja
– sanaciju mostova Krapina, Lužnica i Vrabeščak
– sanaciju propusta i sanaciju podvožnjaka Vrapčanska i Škorpikova
– sanaciju triju pothodnika te ugradnju sintetičkoga popođenja na željezničko-cestovne prijelaze “Sokolska”, “Kolodvorska”, “Savska”, “Brdovec” i “Savski Marof”
– uređenje zgrada u kolodvoru Savski Marof i stajalištu Brdovec
– zamjenu postojećih perona i uređenih površina novima u stajalištima Kustošija i Zaprešić-Savska te u kolodvoru Podsused
– ugradnju nadstrešnica u stajalištima Kustošija, Podsused, Zaprešić-Savska i Brdovec
– usklađivanje signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja
– kompletnu obnovu sustava kontaktne mreže.