Proslavljen Dan Zagrebačke županije, župan se pohvalio dobrim gospodarskim rezultatima

Proslavljen Dan Zagrebačke županije, župan se pohvalio dobrim gospodarskim rezultatima

Svečana sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije povodom obilježavanja Dana županije održana je u hotelu International u Zagrebu u prisutnosti gotovo 400 uzvanika.

Sjednici su prisustvovali izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske dr.sc. Vladimir Lončarević, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Dražen Bošnjaković, župani susjednih županija te mnogi drugi uzvanici i prijatelji Zagrebačke županije.

Izaslanik predsjednika Sabora RH akademik Željko Reiner uputio je čestitke svim žiteljima i vodstvu Zagrebačke županije poručivši kako se u županiji odlično upravlja resursima i vodi briga o održivom razvoju.

Čestitke je uputio i izaslanik Predsjednice Republike dr.sc. Vladimir Lončarević. Istaknuo je kako je potrebno osnažiti sinergiju između državnih tijela i županija te jačati koordinaciju aktivnosti jer mnogi projekti prelaze granice pojedinih županija. Poručio je kako će Predsjednica i dalje pridonositi toj suradnji te najavio kako priprema dodatne prijedloge vezane uz daljnju decentralizaciju s ciljem ravnomjernog razvoja RH.

U ime predsjednika Vlade RH obratio se njegov izaslanik ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković koji je istaknuo važnost lokalne i regionalne samouprave kao prve instance države prema njenim stanovnicima. Podsjetio je kako je ova Vlada učinila najznačajnije iskorake po pitanju financijske decentralizacije i to poreznom reformom radi koje su proračuni općina, gradova i županija veći, čime je veći i prostor za djelovanje na lokalnoj razini.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić naglasio je kako je Zagrebačka županija i nadalje jedna od gospodarski najstabilnijih županija u Republici Hrvatskoj.

“Prema ostvarenim prihodima kod poduzetnika u iznosu od 54 milijarde kuna Zagrebačka županija nalazi se na drugom mjestu odmah iza Zagreba. Također, na drugom smo mjestu u Hrvatskoj po neto dobiti poduzetnika i neto dobiti po zaposlenom. Prema broju poduzetnika smo četvrta, a prema broju zaposlenih treća županija iza grada Zagreba”, rekao je Kožić dodavši da je krajem lipnja ove godine na području Zagrebačke županije zabilježeno 1100 manje nezaposlenih, i što je još važnije, 2800 više zaposlenih nego u isto vrijeme prošle godine.

Predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan istaknuo je, između ostalog, da je Zagrebačka županija, prema izvješću Policijske uprave zagrebačke o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja na području Zagrebačke županije u 2018. godini najsigurnija županija u RH. „Sigurnost stanovnika naše županije bitna je komponenta njezina cjelokupna rasta te iznimno važna pretpostavka da županija postane udoban dom za svakog“, rekao je Mikuljan. Osvrnuo se i na političku odgovornost koja počiva na povjerenju. „Povjerenju uspostavljenom na početku mandata i mjerenju tog povjerenja tijekom cijelog mandata. Njime se potkrepljuje volja i izbor građana, potvrđuje vjerodostojnost političke stranke, koalicije i pojedinca“, naglasio je Mikuljan.

U ime prisutnih župana okupljenima se obratio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji je pohvalio dosadašnju uspješnu suradnju sa Zagrebačkom županijom te poručio kako veliku perspektivu vidi u dodatnom povezivanju u segmentu turizma.

“Suradnja između turističkih zajednica Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije treba biti primjer kako se umrežiti u klaster i povećati prije svega broj noćenja stranih turista”, proučio je Kolar.

Povelja Zagrebačke županije dodijeljena je ravnateljici OŠ Sveta Nedjelja Anici Magdalenić, trgovačkom društvu Tabacco iz Zaprešića koje proizvodi „Hrvatski kišobran“, trgovačkom društvu BIO-ZRNO iz Nove Kapele u općini Dubrava, dugogodišnjem predsjedniku Crvenog križa Velika Gorica dr. Ivanu Jurkinu, Udruženju obrtnika Zaprešić i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Jastrebarsko. Nagrada Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu dodijeljena je čembalistu Franji Biliću iz Stupnika, Hrvatskom pjevačkom društvu „Jeka“ iz Samobora i skladateljici Sari Glojnarić. Nagrada za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je udruzi Svetojanske mažoretkinje, a nagrada za životno djelo kiparu, slikaru i kulturnom djelatniku Dragutinu Grgasu – Belom iz Zaprešića.

Također, prilikom svečanosti dodijeljene su i zahvalnice predsjednika Županijske skupštine i župana Zagrebačke županije. Zahvalnica predsjednika Županijske skupštine dodijeljena je Boži Hmelini, a zahvalnica župana Zagrebačke županije Darku Matiću.

Inače, Zagrebačka županija je administrativna cjelina koja je službeno pod tim nazivom, Comitatus Zagrabiensis, utemeljena 17. srpnja 1759. kad joj je carica i kraljica Marija Terezija podarila grb i pečatnjak. Taj grb je i danas u uporabi, a spomenuti datum slavi se kao Dan Zagrebačke županije.