OKOLO: Umjetnički projekt koji će ovog ljeta oplemeniti 25 lokacija u gradu

OKOLO: Umjetnički projekt koji će ovog ljeta oplemeniti 25 lokacija u gradu
Foto: Facebook / Projekt Okolo

U Zagrebu bi vam se i ovog ljeta, u razdoblju od 17. kolovoza do 1. rujna,  mogao dogoditi iznenadni susret s umjetnošću, i to na najrazličitijim mjestima.

Naime, u sklopu umjetničkog projekta Okolo, koji se ove godine provodi po drugi put, umjetnici će svojim intervencijama oplemeniti 25 lokacija u gradu, izražavajući se na različite načine – svjetlosnim instalacijama, urbanim zelenim dizajnom, fotografijom, interaktivnim dizajnom…

Zahvaljujući njima, umjetnost bi vas mogla iznenaditi svojim prisustvom u skrivenim prolazima, u krošnjama drveća ili nekim “tajanstvenim mjestima” na koja do sada niste zalazili i na koja ljudi općenito ne zalaze tako često.

Prvo izdanje projekta Okolo, koji se provodi uz potporu Turističke zajednicom grada Zagreba, oživjelo niz javnih gradskih prostora, a za ovu se godinu, prema najavama autorica projekta, pripremaju neke zanimljive novosti. A sve s ciljem da se urbanim intervencijama privuče pažnja na gradske lokacije koje su do sada neopravdano bile izvan dometa posjetitelja.

U projektu će, uz desetak domaćih umjetnika, sudjelovati i svjetski poznata imena iz Francuske, Španjolske i Australije. Svakako valja spomenuti francuski par Ella & Pitr koji je  na međunarodnoj street art sceni poznat po predimenzioniranim karikaturalnim likovima. Bit će tu i Michael Pederson, Australac koji svjetsku javnost osvaja svojim humorističnim uličnim minijaturama koje postavlja na neočekivanim mjestima, kao i španjolski umjetnik Javier Riera jedan je od majstora landscape svjetlosnih instalacija.

Svi oni zajedno će, tijekom zagrebačkog druženja s umjetnošću, svojim umjetničkim rješenjima skrenuti pažnju na ljepotu i posebnost odabranih lokacija, otkriti potencijal zanemarenih i “praznih” prostora, kao i novu dimenziju onih funkcionalnih, istovremeno ih povezujući i mapirajući kao mjesta vrijedna zaustavljanja i promišljanja.

Premda sve nastaju u okviru jednog projekta, umjetničke intervencije zadržavaju element iznenadnog pojavljivanja, Dakle, svaki umjetnik intervenira u gradski prostor u različito vrijeme, nevezano za druge, već postojeće ili buduće, intervencije.

“Neke će vas intervencije pozivati na interakciju i korištenje, neke upućivati na novu, ljepšu stvarnost, dok će neke donijeti i dobru dozu humora, ponekad zaboravljenog u užurbanoj svakodnevici. Bili vi slučajan ili namjeran prolaznik, Ookolo vas poziva da zastanete, razgledate, razmislite i zabavite se! A potom i potražite preostale intervencije, sudjelujući tako u istraživanju i otkrivanju Zagreba!”, poručuju autorice projekta Ana Mikin i Tina Kovačiček,

Sve informacije o projektu te o datumima od kojih će biti moguće otkriti određene intervencije bit će dostupne na Facebook stranici projekta Okolo.

Tajana Martinec