USKOK podigao optužnicu protiv župana Stjepana Kožića, evo što mu se stavlja na teret

U POVODU DANA GRADA: U Ivanić-Gradu otvoren drvno-tehnološki poduzetnički inkubator
Foto: Zagrebačka županija

Uskok je podigao optužnicu protiv župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića. Tereti ga se da je županijskim novcem platio privatni ručak osoblju zagrebačke bolnice Merkur gdje se liječio u siječnju 2020. godine.

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti:

“USKOK je, nakon provedene istrage, podigao optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1952.) zbog počinjenja kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave te zlouporabe položaja i ovlasti.
Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je, točno neutvrđenog dana početkom siječnja 2020. godine u Zagrebu, kao župan Zagrebačke županije (dalje: Županije), autoritetom svog položaja zatražio od pročelnice Ureda župana da na račun troška reprezentacije Županije organizira i plati dostavu hrane i pića u jednu zagrebačku bolnicu s ciljem da se počasti medicinsko osoblje povodom njegovog izlaska iz te bolnice. Slijedom toga je pročelnica vlastoručno potpisala narudžbenicu jednom trgovačkom društvu kojom je naručila konzumaciju hrane i pića u iznosu od 5.250,00 kuna. Po isporučenoj usluzi i zaprimanju računa, pročelnica je također vlastoručno potpisala naredbu računovodstvu da se navedeni iznos isplati društvu. Pritom je na poleđini računa, koji se nalazio u prilogu naredbe, napisala da se odnosi na događaj za koji je znala da se nije dogodio te da navedeni trošak nije napravljen u službene svrhe.
Nadalje se okrivljenik tereti da je, u cilju prikrivanja neosnovanog raspolaganja sredstvima proračuna Županije, tijekom prethodnog kaznenog postupka potpisao i službenim pečatom ovjerio podnesak Županije u kojem je navedeno da se predmetni trošak odnosi na ručak organiziran u sklopu priprema jednog projekta. Potom je podnesak dostavio USKOK-u, iako je znao da navedeno ne odgovara istini.”