Danas i sutra održat će se Dani otvorenog grada, donosimo kompletan program!

Foto: Press

Danas i sutra, 3. i 4. lipnja, održat će se Dani otvorenog grada s osam programa na čak sedam najljepših zagrebačkih lokacija.

Za sam početak manifestacije, u subotu 3. lipnja na Trgu kralja Tomislava u 11 sati građani, turisti, imigranti ili slučajni prolaznici uhvatit će se za ruke tvoreći živi lanac kao simbol progresivne ideje zajedništva i bolje budućnosti. Slijedi Oda mladosti, na Trgu bana Josipa Jelačića gdje će u 12 sati zbor sastavljen od sudionika svih generacija na čelu s dirigentima Hedom Gospodnetić i Vitomirom Ivanjekom izvoditi poznate pjesme iz starih vremena, ali i današnjeg vremena, kao i pjesme o Zagrebu. U 12:45, na Dolcu nas očekuje posebno plesno iznenađenje, a u 19 sati Zrinjevac postaje mjesto plesnjaka, otvorenog za sve građane uz hitove iz 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća koje će izvoditi Robert Mareković i bend Swingers.

Nedjelja je rezervirana za kulturne, ali i sportske sadržaje. U 11 sati kod Paviljona na Zrinjevcu Ivana Starčević i Matija Antolić izvodit će klasične zagrebačke šlagere poput Ja ljubim, Golubovi, Marijana, Ulica jorgovana i brojne druge. Marko Petrić pročitat će nekoliko ulomaka iz literature koja je posvećena starom Zagrebu, ali i pozvati građane da prepričaju osobne priče o gradu. Sportska matineja očekuje nas na Europskom trgu u 12 sati. Družit ćemo se kroz razne rekreativne sadržaje koje su osmislili i organizirali članovi Hrvatskog sportskog saveza gluhih, a na Cvjetnom trgu u 16 sati Škola za klasični balet izvest će baletni program.

Za kraj, na Tuškancu u Začaranoj šumi pronađimo nadahnuće i zajedno mijenjajmo svijet nabolje.

U nastavku donosimo kompletan program:

SUBOTA, 3.lipnja 2023.

ZAJEDNIŠTVO
Trg kralja Tomislava, 11 sati
Događaj Zajedništvo zamišljen je kao „živi lanac“ građanki, građana, turista, imigranata ili slučajnih prolaznika, koji držeći za ruke „crtajući“ dojmljivu liniju preko Trga. Trg kralja Tomislava u recentnoj je povijesti mjesto održavanja raznih skupova koji povezuju ljude u progresivnoj ideji zajedništva i bolje budućnosti, a istovremeno prostor okupljanja imigranata iz cijelog svijeta koji na njegovim travnjacima čekaju tranzite za neku bolju budućnost. Kroz svoju je povijest mijenjao identitete pa je osim „okupljališta raznih putnika“ u potrazi za boljom budućnošću i bajkovito klizalište koje u doba Adventa okuplja ljude u radosti i odzvanja dječjim smijehom.
Događaj Zajedništvo simbolički je statement onoga što nam budućnost nosi. Samo kroz zajedništvo i empatiju možemo mijenjati svijet nabolje.
Vrijednost ovog događaja značajna je u društvenom kontekstu jer osvješćuje trenutak u kojem živimo i koji pod znak pitanja stavlja neke do sada nedvojbene vrijednosti za koje se kao društvo trebamo izboriti.

ODA MLADOSTI
Trg bana Jelačića, 12 sati
Na Trgu bana Josipa Jelačića održat će se događanje pod nazivom “Oda mladosti”, a zamišljeno je kao svojevrsni dijalog solidarnosti i povezanosti kroz glazbu. Zbor će uz vodstvo Hede Gospodnetić i uz sudjelovanje glazbenika Vitomira Ivanjek i Ivana Petranovića izvoditi poznate pjesme iz starih, ali i današnjeg vremena, kao i pjesme posvećene Zagrebu, a slučajni prolaznici pozvani su pridružiti se zajedničkoj zborskoj pjesmi. Na taj način sama izvedba zadržava karakter improvizacije i participativnosti. Ovo događanje ima za cilj podsjetiti na krhkost i prolaznost vremena, onog nekada i ovoga sada. Zaustavlja nas u jednom trenutku koji dijelimo zajedno sa svojim sugrađanima i s gradom u kojem živimo. Uz nastup zborova treće životne dobi, na Trgu će nastupiti i zborovi zagrebačkih osnovnih škola čime će se uspostaviti i međugeneracijski dijalog, iznimno važan upravo u ovim kriznim vremenima.

FLASHMOB
Dolac, 12.45 sati
Tržnica Dolac simbol je života grada, mjesto susreta koje subotom bilježi najveću posjećenost. Upravo u vrijeme kada je Dolac prepun građana koji kupuju svježe namirnice ili turista koji svojim kamerama bilježe autentičnu ljepotu najljepše zagrebačke tržnice održat će se svojevrsni plesni performans – flashmob.
Umjetnici će izvodeći performans, zaintrigirati kupce i prodavače i uključiti ih u plesnu aktivnost.
Na taj način dogodit će se neočekivana interakcija između umjetnika, građana koji redovito posjećuju Dolac, ali i onih koji na njemu prodaju svoje proizvode.
Navedeni događaj specifičan je po karakteru koji u sebi nosi faktor iznenađenja, pa prema javnosti komuniciramo isključivo lokaciju, ne i sadržaj. Dakle, građani se pozivaju na Dolac, ali ne znaju što ih tamo očekuje.

PLESNJAK
Zrinjevac, 19 sati
Ples je u Zagreb stigao preko plemenitaških salona, a u Zagrebu se prvi put zaplesalo, zahvaljujući veseloj grofici Erdödy 1749. i to pod krabuljama. Otada se u povijesti Zagreba redovito spominju organizirani plesovi, tzv. plesnjaci u kojem sudjeluju građani. Postojali su pokušaju da se obnovi ta lijepa tradicija, ali kontinuitet je izostao. Ideja je obnoviti retro trend plesnjaka kao platformu druženja, susreta i zajedništva.
Plesnjak na donjogradskom platou otvoren je za sve građane, koji će dobiti priliku zaplesati kao u dobra stara vremena uz Roberta Marekovića i njegov bend Swingers. Glazba će biti tematska i obuhvaćat će vrijeme 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća s repertoarom koji će prezentirati hitove iz navedenih perioda.

NEDJELJA, 4.lipnja 2023.

ZAGREBAČKA ŠANSONA
Zrinjevac – Paviljon, 11 sati
Na Zrinjevcu nas očekuju zagrebačke šansone u izvedbi Ivane Starčević i Matije Antolića. Uz njih Marko Petrić će čitati ulomke iz literature posvećene starom Zagrebu ( Zagrebulje Augusta Šenoe, Milčecovi Pozdravi iz Zagreba, Priče iz starog Zagreba Krešimira Kovačića, itd.) i pozivati građane da prepričaju osobne priče o gradu. Ovaj događaj hommage je gradu u kojem živimo.

SPORTSKA MATINEJA
Europski trg, 12 sati
Nedjelja je rezervirana za sportsko jutro na Europskom trgu kojem se mogu pridružiti svi, od najmlađih do najstarijih, a družit ćemo se kroz razne rekreativne sadržaje koje su osmislili i organizirali članovi Hrvatskog sportskog saveza gluhih. Građani će biti pozvani na sudjelovanje. Sportske aktivnosti će tako postati community event čija je svrha privući sto više građana kao sudionika umjetničko-sportske izvedbe. Cilj je promovirati zajedništvo, u ovom slučaju kroz sport.

BALET
Cvjetni trg, 16 sati
U suradnji sa zagrebačkom Školom za klasični balet postavit će se pozornica na kojoj će se izvoditi baletni program – od baletnih vježbi od ulomaka iz popularnih baleta .
Još u vrijeme održavanja Dana otvorenog trga, na tratini s lijeve strane HNK u Zagrebu, improvizirana baletna pozornica na kojoj su prikazivani ulomci iz popularnih klasičnih i suvremenih baleta privlačila je publiku različitih generacija. Cilj ovog eventa je promocija baletne umjetnosti na jednom od najpopularnijih zagrebačkih trgova, kao i privlačenje pažnje građana svih generacija.

ZAČARANA ŠUMA
Park Tuškanac, 18 sati
Scensko događanje u režiji Ivice Buljana, odvest će građane u šetnju parkom Tuškanac i potragu za izvođačima koji će “skriveni” na određenim lokacijama u malim grupama recitirati poeziju, dijelove iz slavnih dramskih tekstova Shakespearea, Čehova ili Molliera, ali i izvoditi improvizirane situacije iz svakodnevnog života.
Otkrivanje glumaca u neobičnom prostoru, skrivenih u parku čini ovaj događaj specifičnim i nudi građanima ne samo mogućnost drugačije percepcije literarnih djela, već i interakciju s izvođačima u prostoru koji nije klasično teatarski. Sudjeluju: Nina Violić, Frano Mašković, Lucija Šerbedžija, Filip Vidović, Barbara Prpić, Marko Cindrić, Lovro Rimac, Damjan Humski.