Zbog nepovoljne vremenske prognoze odgađa se Dan otvorenog grada, evo kada će se održati

Foto: Filip Popović

Dan otvorenog grada, koji se trebao održati 31.svibnja, odgađa se za subotu 1. lipnja zbog nepovoljne vremenske prognoze, objavili su organizatori.

Budući da je riječ o manifestaciji koja omogućuje besplatan, recentni kulturni sadržaj svim građanima, slučajnim prolaznicima i posjetiteljima grada Zagreba, po svojoj se prirodi može jedino i isključivo organizirati na otvorenom, kako bi se kulturni i interaktivni sadržaji približili svima.

Program Dana otvorenog grada počinje u subotu u 11 sati, Arhitektonskim šetnjama Zrinjevcem, a uz stručno vodstvo dr. sc. Irene Kraševac, povjesničarke umjetnosti i znanstvene savjetnice u trajnom zvanju na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu, uživat ćete u šetnji najstarijim, a po mnogima i najljepšim od sedam zagrebačkih parkova u sklopu Lenuzzijeve potkove i saznati kada je i kako nastao.

Mjesto susreta je Meteorološki stup na sjevernoj strani parka Zrinjevac. Na tržnici Dolac, simbolu života grada, u 12 sati će vas u sklopu programa Svi naši susreti iznenaditi mladi plesači, koji uz ritmove starog Zagreba, stvaraju novo naličje grada.

Na Trgu bana Josipa Jelačića, zagrebačka će Škola za klasični balet u 16 sati izvesti baletni program, od baletnih vježbi do ulomaka iz popularnih klasičnih i suvremenih baleta. Program Tajni Zagreb u 16 i 17:30 vodi vas u pustolovinu otkrivanja tajni Zagreba. Nakon sastajanja pred Kulom Lotrščak, šetnjom po Gornjem gradu saznajte priče koje govore o nepoznatim detaljima iz povijesti grada uz našu magičnu kazivačicu Ivu Sillu. Očekuje nas i već dobro poznat scenski programu režiji Ivice Buljana – Začarana šuma.

Treće izdanje Dana otvorenog grada, ovog puta će u 17 sati začarati park Ribnjak, a građane će povesti u potragu za izvođačima koji će na “skrivenim” lokacijama recitirati poeziju i interpretirati dijelove iz slavnih dramskih tekstova.

Kako drukčije završiti dan kada grad otvara svoje srce, ako ne dobrim plesnjakom. Na uglu Tesline i Preradovićeve ulice u 19:30 zaplesat ćemo zajedno kao u vremenima najboljih zagrebačkih plesnjaka, uz sjajnog Josipa Palametu i njegov bend. Uživat ćete u najljepšim šansonama posvećenima Zagrebu, ali i dobrim starim hitovima.

Projekt Dan otvorenog grada organizira se u suradnji s Gradom Zagrebom i Turističkom zajednicom grada Zagreba. U nastavku donosimo program:

ARHITEKTONSKE ŠETNJE ZRINJEVCEM, Lenuzzijeva potkova, 11 sati

Uz stručno vodstvo uživat ćete u šetnji najstarijim od sedam zagrebačkih parkova i saznati kada je i kako nastao.

Mjesto susreta: Meteorološki stup na sjevernoj strani parka Zrinjevac.

SVI NAŠI SUSRETI, Dolac, 12 sati

Na Dolcu, simbolu života grada, iznenadit će vas mladi plesači koji našem omiljenom “placu” uz ritmove starog Zagreba stvaraju novo naličje.

BALET, Trg bana Josipa Jelačića, 16 sati

Na glavnom trgu zagrebačka Škola za klasični balet izvest će baletni program, od baletnih vježbi do ulomaka iz popularnih klasičnih i suvremenih baleta.

TAJNI ZAGREB, Gornji grad, 16 i 17:30 sati

Vodimo vas pustolovinu otkrivanja tajni Zagreba, saznajte priče koje govore o nepoznatim detaljima iz povijesti grada sa našom magičnom kazivačicom Ivom Silom.

Mjesto susreta: ispred Kule Lotrščak.

ZAČARANA ŠUMA, Park Ribnjak, 17 sati

Scensko događanje u režiji Ivice Buljana, odvest će građane u šetnju parkom Ribnjak i potragom za izvođačima koji će na “skrivenim” lokacijama recitirati poeziju i interpretirati dijelove iz slavnih dramskih tekstova.

PLESNJAK, ugao Tesline i Preradovićeve ulice, 19:30 sati

Uživajte u najljepšim šansonama posvećenima Zagrebu, ali i dobrim starim hitovima. Zaplešimo zajedno kao u vremenima najboljih zagrebačkih plesnjaka uz sjajnog Josipa Palametu i njegov band.