Prodaje se Gradska ljekarna, kupit će je Podravka za 100 milijuna kuna?

gradskaljekarnaUprava Zagrebačkog Holdinga raspisala je javni poziv za iskazivanje interesa o kupnji 50 posto ili više osnivačkih prava u Gradskoj ljekarni Zagreb, kojim želi utvrditi postoji li interes za kupnju te zdravstvene ustanove. U slučaju pozitivnog odaziva, Holding će eventualno raspisati natječaj za prodaju osnivačkih prava, potvrđeno je Hini iz Holdinga, koji je odluku o javnom pozivu donio 29. studenog.

U propozicijama javnog poziva stoji da potencijalni investitori moraju najmanje pet godina kontinuirano poslovati na tržištu lijekova, imati u vlasništvu najmanje pet ljekarničkih jedinica i to u zadnje tri godine, te godišnji poslovni prihod od najmanje 200 milijuna kuna. Ne smiju biti porezni dužnici niti po bilo kojoj osnovi dugovati Gradu Zagrebu i Holdingu.

Po nepotvrđenim informacijama, Holding kao početnu cijenu ističe 100 milijuna kuna. Pokaže li se da interes postoji, na natječaju će pobijediti onaj ponuditelj koji će za ljekarne dati najvišu cijenu, kažu u Holdingu.

Kao zainteresirani kupac neslužbeno se spominje Podravka, u čijem je sastavu Belupo koji ima 11 ljekarni u zdravstvenoj ustanovi Deltis Pharm i koji razmišlja o jačem ulasku na farmaceutsko tržište.

Gradska ljekarna danas ima 37 ljekarni, galenski i analitički laboratorij i ukupno 310 stalno zaposlenih.

Odluci o raspisivanju javnoga poziva prethodila je izrada dokumenta o poslovanju te zdravstvene ustanove. U njemu se navodi da Gradska ljekarna pokriva svega 10 posto tržišta, a Holding se mora baviti komunalnom djelatnošću. Također se kaže da svega 10 posto ljekarni posluje pozitivno, a Holdingu je u interesu da se ljekarnama upravlja bolje nego dosad.

Kao argument za prodaju navodi se i usklađivanje s europskim pravilima, odnosno da ljekarne moraju plaćati tržišnu cijenu najma, što sada nije slučaj s obzirom da plaćaju nižu cijenu jer su u gradskim prostorima. To se shvaća kao svojevrsna subvencija i protivno je tržišnoj utakmici.

Gradska ljekarna je kao zdravstvena ustanova u sastavu Holdinga od 2006., do kada je bila u sastavu gradskoga Ureda za zdravstvo. U to vrijeme protivnici prelaska Gradske ljekarne u Holding isticali su da je zaključak Gradske skupštine protuzakonit, jer je tada važeći Zakon o zdravstvenoj zaštiti u članku 207. odredio da županije na gradove mogu prenijeti samo osnivačka prava nad općim i specijalnim bolnicama.