U KARLOVCU UHIĆENI UZBEKISTANCI: Prevozili ilegalne migrante, bježali policiji…

Ilustracija | Foto: MUP

Dvojica državljana Uzbekistana uhićena su u Karlovcu zbog krijumčarenja stranih državljana, objavila je Policijska uprava karlovačka.

“Policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja nezakonitih migracija kasno navečer 3. studenog su na širem području Karlovca uporabom svjetlosnih i zvučnih signala pokušali zaustaviti dva osobna automobila zagrebačkih registarskih oznaka zbog sumnje da se u automobilima prevoze strani državljani”, stoji u priopćenju.

Oba vozača su se oglušili na signale policijskih službenika te su nastavili vožnju do Karlovca kada su zaustavljeni po policijskim službenicima. Prvo je zaustavljeno vozilo zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 29-godišnji državljanin Uzbekistana s dozvolom boravka u Republici Hrvatskoj, a koji je u vozilu prevozio četiri strana državljana. Nešto kasnije je u Karlovcu zaustavljeno i drugo odbjeglo vozilo zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 23-godišnji državljanin Uzbekistana, također s dozvolom boravka u Republici Hrvatskoj bez stranih državljana u autu. Zbog sumnje da je prevozio također četiri strana državljana koje je nedaleko od mjesta zaustavljanja pustio iz vozila izvršena je i pretraga terena, no strani državljani nisu pronađeni.

Oba vozača su uhićena zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela “protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma”.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika PU karlovačke utvrđeno je da su strani državljani nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku te su svi izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

Također je utvrđeno da su osumnjičeni vozači iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozili strane državljane te su obojica kazneno prijavljeni nadležnom državnom odvjetništvu.