Preminuo Živko Kustić, poznati katolički novinar i urednik ‘Glasa Koncila’

Dugogodišnji glavni urednik Glasa Koncila, grkokatolički svećenik Živko Kustić umro je danas u Zagrebu u 84. godini života, doznaje se u Križevačkoj eparhiji.

zivko-kustic
Živko Kustić (Split – 1930, Zagreb – 2014.) diplomirao je teologiju na Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a za grkokatoličkog svećenika zaređen je 1958. godine.

Vrstan propovjednik i pastoralni djelatnik te britak polemičar smatran je za jednog od najboljih hrvatskih novinara prošloga stoljeća i legendom hrvatskoga katoličkog novinarstva.

Bio je i glavni urednik Žive zajednice, pisac brojnih knjiga koje su široj vjerničkoj javnosti na prihvatljiv način tumačile istine kršćanske vjere; bio je pokretač i sudionik mnogih velikih inicijativa Crkve u Hrvata.

Član uredništva Glasa Koncila bio je od samoga početka, a glavni urednik od 1972. do 1991. godine. Nakon toga još je dugi niz godina pisao za to glasilo. Tekstovima je postao ikona (dvo)tjednika i njegov sinonim, posebice kroz rubrike “Komentar” i “Pisma seoskog župnika”, u kojima je pratio gotovo sva crkvena i društvena zbivanja reagirajući na njih s vjerničkog, katoličkog motrišta.

Pišući gotovo trideset godina nepotpisane redakcijske komentare u kojima je promišljao aktualna pitanja iz života Katoličke crkve u doba komunizma, osvrtao se na različite probleme koji su pritiskali slobodu vjeroispovijesti, položaj vjernika, svećenika i laika, u okvirima socijalizma i javno proklamiranoga ateističkog svjetonazora u hrvatskom i jugoslavenskom društvu. Ti su komentari, kako se ocjenjuje, sedamdesetih i osamdesetih godina bili otvoreni izazov tadašnjem političkom establishmentu.

Na stranicama Glasa Koncila se ogledao u gotovo svim novinarskim žanrovima.

Don Živko Kustić bio je pokretač raznih inicijativa, osnutka Kršćanske sadašnjosti, vjeronaučne olimpijade, Maloga Koncila, te utemeljenja Informativne katoličke agencije — IKA-e, čiji je bio i glavni urednik od 1993. do 1998.

Pisao je kolumne u Globusu i Jutarnjem listu.

Autor je katehetskih djela o biblijskim i povijesnocrkvenim temama. U tranzicijskome postkomunističkom razdoblju pisao je o odnosu nacionalnoga i vjerskoga. Glavna djela: Mali ključ Biblije (1974.), Mali ključ povijesti Crkve u Hrvata (1976), Bog za odrasle (1985.), Hrvatska, mit ili misterij (1995.).