Projekcijom filma ‘Happy Endings’ počeo 61. pulski filmski festival

Projekcijom debitantskoga dugometražnog filma Darka Šuvaka Happy Endings u Areni je otvoren hrvatski program 61. pulskoga filmskog festivala. U nacionalnom programu Pulskog festivala bit će prikazano 11, a ne 12 filmova – kako je ranije najavljeno.

Pula_Film_Festival
Organizatori festivala izvijestili su kako film ‘Svinjari’ Ivana Livakovića, koji je u pulskoj Areni trebao biti prikazan sutra, neće biti prikazan jer prema izjavi producenta filma – nije dovršen.

Otvarajući festival Predsjednik Republike Ivo Josipović pozvao je publiku da uživa u filmovima i umjetnosti. Za neke je film najljepša i najplemenitija prevara dok su za neke filmaši mađioničari. I doista, oni u jedan veliki šešir pod zvijezdama stavljaju puno važnih mirodija a najvažnije su talent i ljubav prema umjetnosti, istaknuo je.

Ustvrdivši kako je pulski filmski festival zapravo festival filmske publike, umjetnosti i zanata ministrica kultureAndrea Zlatar Violić kazala je kako će upravo novoosnovani Umjetnički savjet festivala od ove godine krenuti novim koracima u razvoju hrvatske filmske djelatnosti. Mnogo je hrvatskih filmova prijavljenih na ovogodišnju Pulu a njih jedanaest nastalo je u nezavisnoj produkciji, što pokazuje dobro snalaženje filmskih producenata s fondovima Europske unije te sve uspješnije funkcioniranje Hrvatskog audiovizualnog centra, istaknula je ministrica Zlatar Violić. Dodala je da ako nešto može ispričati hrvatske priče, onda su to zasigurno hrvatski filmovi. Istaknula je da će ove hrvatske priče biti predstavljene i na drugim festivalima jer je filmski svijet iskoračio iz granica i ušao u međunarodne prostore.

Osim Šuvakova filma Happy Endings, koji govori o ženi koja pljačka banku kako bi prevladala financijske probleme, u Puli će se predstaviti još tri debitanta.

Vanja Sviličić predstavit će se filmom Zagreb Cappuccino o dvjema najboljim prijateljicama u ranim četrdesetima, od kojih jedna prolazi rastavu braka i uči živjeti bez muža i obitelji.

Filip Peruzović predstavlja se dramom Trebalo bi prošetati psa o mladiću koji pokušava srediti odnose s djevojkom i ocem, a Bruno Pavić filmom Vlog o mladom intelektualcu koji na videoblogu iznosi svoje misli o životu.

Premijere će imati i Broj 55, ratni akcijski film o Domovinskom ratu i skupini vojnika koji upadaju u zasjedu u režijiKristijana Milića, te Most na kraju svijeta Branka Ištvančića, triler o nestanku starca Joze iz sela u koje se vraćaju izbjeglice.

Kosac Zvonimira Jurića drama je o čovjeku kojemu je davna pogreška potpuno promijenila život, a Vjetar puše kako hoće Zdravka Mustaća govori o plaćenom ubojici koji dolazi u metropolu po zadatku.

U dugometražnom programu bit će prikazan i film Spomenik Majklu Džeksonu Darka Lungulova, crna komedija nastala u koprodukciji Hrvatske, Makedonije, Njemačke i Srbije koja je svjetsku premijeru imala prošli tjedan u Karlovim Varima, dokumentarni film Baršunasti teroristi Pavola PekarčíkaIvana Ostrochovskog i Petera Kerekesa, koprodukcija Slovačke, Češke i Hrvatske, koji je osvojio nagradu publike u programu Forum 64. Berlinala, te pustolovni dječji film Šegrt Hlapić Silvija Petranovića, koji je protekle sezone u hrvatskim kinima vidjelo više od 140 tisuća gledatelja.

U natjecateljskom programu kratkometražnoga filma svojim će se redateljskim prvijencima predstaviti Milan Rukavina i Miroslav Kosanović (Alke), Dijana Mlađenović (Pragovi), Nina Violić (Odvajanje) i Una Gunjak(Kokoška).

U konkurenciji su još i 6 pola 7 Dalije DozetGeneralka Jasne NanutPokraj mene Marte PrusSlučajno Tanje GolićKo da to nisi ti Ivana SikaviceKutija Nebojše SlijepčevićaPoklon predsjednika Nixona Igora Šeregija iZajedno Daniela Kušana.

O najboljemu hrvatskom filmu 61. pulskog filmskog festivala odlučivat će međunarodni ocjenjivački sud u kojemu će biti producentica Amra Bakšić-Čamo iz Bosne i Hercegovine, glumica Nataša Dorčić, montažerka Ivana Fumić i redatelj Antonio Nuić iz Hrvatske te filmski kritičar The Hollywood Reportera Nick Holdsworth iz Velike Britanije.