Preminuo je Đuro Perica, nekadašnji politički zatvorenik i političar

Foto: Screenshot HRT

Preminuo je Đuro Perica, nekadašnji saborski zastupnik i jedan od osnivača HDZ-a, s u bivšoj državi politički zatvorenik.

“S velikom tugom javljamo da je naš počasni predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a i hrvatski mučenik Đuro Perica preminuo. Dao je veliki obol u stvaranju hrvatske države. Njegova životna priča mladića koji je prvobitno nevin osuđen na smrt od komunističkih vlasti, a zatim u kazamatima proveo 14 teških godina. Neka mu je laka hrvatska gruda! Hvala mu i počivao u miru Božjem!”, objavila je Zajednica utemeljitelja HDZ-a Dr. Franjo Tuđman.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je, uime Hrvatskoga sabora i osobno, izraze sućuti obitelji Đure Perice.

U njegovoj poruci, među ostalim, stoji:

“Gospodina Pericu pamtit ćemo kao istinskog domoljuba neslomljiva duha koji je posvetio svoj život i dao veliki obol stvaranju slobodne i samostalne Hrvatske. Zbog svojih nacionalnih uvjerenja doživio je strahovite progone i nakon montiranog procesa proveo dugih 14 godina u zatvorima komunističke Jugoslavije. Dolaskom demokratskih promjena u Hrvatskoj bio je jedan od osnivača Hrvatske demokratske zajednice s čije je liste izabran u prvi višestranački Sabor. Svoje političko i javno djelovanje temeljio je na brizi za hrvatske nacionalne interese, a posebno se zalagao za zaštitu i promicanje prava bivših političkih zatvorenika kao predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika.
Đuro Perica nikad nije zaboravio ni svoju Slavoniju i Srijem o kojima je napisao neke od najljepših pjesama.
Još jednom, poštovana obitelji, primite izraze iskrene sućuti. Neka mu je laka hrvatska zemlja koju je toliko volio i za koju se borio.”

Izraze sućuti uputio je i predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković, ističući da je Perica bio istinski domoljub i važan sudionik u procesu osamostaljivanja Republike Hrvatske.

“S dubokim žaljenjem primio sam vijest o smrti g. Perice, istinskog domoljuba, utemeljitelja HDZ-a, bivšeg saborskog zastupnika i važnog sudionika u procesu osamostaljivanja Hrvatske”, stoji u poruci premijera Plenkovića.

“Nakon montiranog političkog procesa u bivšoj SFRJ proveo je 14 godina svog života zatvoren i podvrgnut mučenjima, a odmah po izlasku na slobodu stavio se na raspolaganje predsjedniku Franji Tuđmanu i hrvatskoj državi”, napisao je Plenković na FV stranici HDZ-a.

U Hrvatski sabor je izabran u tri uzastopna mandata tijekom ključnih, prekretničkih 90-ih godina prošlog stoljeća.

Bio je i zamjenik ministra unutarnjih poslova i član najviših tijela HDZ-a, osnivač i prvi predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika, prvi predsjednik Zajednica utemeljitelja HDZ-a Dr. Franjo Tuđman te kasnije njen počasni predsjednik, istaknuo je Plenković.

Govor Đure Perice na predstavljanju knjige “Kako je operirala UDBA?”: